Sutkinja Županijskog suda u Rijeci Jesenka Kovačić za 21. rujna zakazala je još jednu u nizu glavnih rasprava koja bi trebala dodatno rasvijetliti navode u optužnici za ratni zločin, koju je tamošnji županijski odvjetnik Doris Hrast 2014. godine podigao protiv Jure Šimića. Tereti ga se, podsjetimo, kako je 29. rujna 1991. kao ondašnji predsjednik Kriznog štaba Bjelovar, naredio ubojstva pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića te kapetana Dragišu Jovanovića.

Posthumno vještačenje

Na rujanskoj glavnoj raspravi, potvrdio je za Bjelovarac Šimićev odvjetnik Zorislav Krivačić, pred sutkinju bi trebao stati medicinski vještak dr. Zoran Stanković iz Beograda, od kojega se očekuje iznošenje nalaza nakon posthumnog utvrđivanja uzroka smrti nad tijelima Rajka Kovačevića i Dragiše Jovanovića. Kako se Stanković nije pojavio na svibanjskoj glavnoj raspravi u društvu petorice vještaka s područja sudske medicine i balistike, preostaje saslušati i njegov nalaz u kojemu se spominju i neke primjedbe na račun vještačenja odrađenog u Hrvatskoj.

-Četvorica ekspertnih sudskih vještaka s medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci jednoglasno su nakon izvršenih obdukcija jasno ustanovili kako je u sva tri slučaja riječ o smrti izazvanoj rasprskavajućim sredstvima, što se tvrdilo od samog početka. Nije mi poznato na temelju kojih je činjenica beogradski vještak izveo svoje zaključke i primjedbe, posebice ako se zna kako je vještačenje nad tijelima izvršeno 16 godina nakon smrti – kaže odvjetnik Krivačić

Kako bilo, sedmogodišnjoj pravosudnoj, ali i osobnoj agoniji Jure Šimića, započetpj njegovim uhićenjem i 11-dnevnim pritvaranjem u bjelovarskom Zatvoru 2010. godine, bliži se kraj. Da bi sutkinja Kovačić nakon glavne rasprave vrlo brzo mogla donijeti i konačnu sudsku odluku, smatra i sam Šimić, potvrdivši za Bjelovarac kako će s odvjetničkim timom Krivačić-Divić u rujnu biti u sudnici.

Koliko će pak županijskoj sutkinji eventualno pojavljivanje u sudnici vještaka Stankovića ili samo njegovo izvješće biti presudno u odlučivanju, ostaje za vidjeti, no Šimićev odvjetnički tim i on osobno ne kriju optimizam.

 Ključna svjedočenja

Vjeru u pozitivni epilog za njihova branjenika iznijeli su već ranije, kada su, podsjetimo, na glavnoj raspravi u travnju saslušani svjedoci obrane, svi redom članovi ondašnjeg Kriznog štaba i bliski suradnici Jure Šimića, poput dr. Ivana Cikoje, Đure Šadeka, Antuna Perčulije, Stjepana Gojevića, Vlade Ivankovića i drugih.

-Za nas je od posebne važnosti svjedočenje Ivana Grbavca koji je u to vrijeme bio dijelom vojnih zapovjednih struktura. U sudnici je potanko pojasnio čitav hijerarhijski sustav u lancu zapovjednih odgovornosti te ustvrdio kako u tome bjelovarski Krizni štab nije činio niti jednu kariku. Stoga Šimić, ni po jednoj osnovi nije mogao izdati niti jednu naredbu vezanu uz vojnu operaciju oslobođenja bjelovarske vojarne – potvrdio je tada za Bjelovarac, odvjetnik Zorislav Krivačić.