Bjelovarčani koji odluče zamijeniti stare, azbestne krovove novima, mogu računati do pet, odnosno deset tisuća kuna potpore iz gradske blagajne ako je riječ o pravnim osobama. Grad Bjelovar, naime, u ovogodišnjem proračunu osigurao je stotinu tisuća bespovratnih kuna za uklanjanje azbesta s krovnih pokrova, i to pod obrazloženjem da su jedinice lokalne samouprave sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom obvezne sudjelovati u sustavu sakupljanja građevnog i azbestnog otpada.

Naime, azbestna vlakna vrlo su opasna jer pri dugotrajnom izlaganju mogu izazvati rak pluća i druge plućne bolesti.
Grad Bjelovar raspisat će javni natječaj za spomenute subvencije, pri čemu će ukupni iznos određivati temeljem prikupljenih bodova, a bodovat će se namjena objekta, lokacija i veličina krova. Stambeni, poslovni i društveni objekti dobivat će maksimalnih 25 bodova, pomoćne građevine 15, a poljoprivredne deset bodova.

One građevine koje su smještene u povijesnoj jezgri i užem centru grada dobit će 25, a ostale 20 bodova. Što se pak veličine krova tiče, za one veće od 151 četvorni metar predviđeno je deset bodova, a najmanji broj bodova, tek njih dva, dobivat će se za krovove manje od 50 četvornih metara.

Pristigle ponude rangirat će se po broju bodova, a bit će potrebno i priložiti potvrdu ovlaštenog sakupljača o količini uklonjenog azbestnog krovnog pokrova, račun za nabavu i ugradnju novog odgovarajućeg krovnog pokrova te dokaz o izvršenoj zamjeni odgovarajućeg krovnog pokrova.