Iako je usluga odvoza komunalnog otpada u Bjelovaru najjeftinija u Hrvatskoj, a zbrinjavanje otpada iznimno komforno, na gradskom području i dalje povremeno “niču” ilegalna odlagališta. Stoga će ove subote (18. travnja) u organizaciji Grada Bjelovara i gradskog komunalnog poduzeća Komunalac na sedam lokacija održati takozvana Zelena čistka, akcija namijenjena podizanju ekološke svijesti na kojoj se očekuje čak 200 volontera.
Formalno, Zelena čistka počinje u pola devet ujutro u Malom Korenovu, a istovremeno će se održavati i u središnjem gradskom parku, Boriku, Južnoj obilaznici, šumi u Zvijercima i prostoru sportskog kluba SKOK na kraju Hrgovljana. Zainteresirani Bjelovarčani mogu se prijaviti gradskom komunalnom redaru Stipi Beriću na mobitel 099/808-1884, a Grad Bjelovar osigurao je vreće za smeće i rukavice, tako da ih se ne mora donositi od kuće. Na prigodnoj tiskovnoj konferenciji dogradonačelnica Lidija Novosel istaknula je kako je tijekom prošlogodišnje akcije zbrinuto 54 prostorna metra otpada.
Odvoz smeća dvaput tjedno

– Iako u središtu grada odvoz otpada organiziramo dvaput tjedno, u posudama za otpad velike zapremnine od 120 litara po vrlo prihvatljivim cijenama. Kome to nije dovoljno, može naručiti dodatne vreće za smeće po cijeni od pet kuna, uključujući PDV. Usto, dvaput godišnje organiziramo odvoz glomaznog otpada, kao i odvoz granja na proljeće i u jesen. Uz sve to, imamo i 300-tinjak eko otoka. Unatoč svim našim naporima, i dalje se pojavljuju ilegalni deponiji, iako ih je sve manje. Cilj Zelene čistke je da ono špto smo naslijedili od predaka u što boljem stanju ostavimo generacijama koje dolaze – istaknuo je Ivan Ivančić, direktor Komunalca. Osim Grada i Komunalca, u Zelenoj čistki sudjeluju mnoge druge organizacije i udruge poput primjerice vatrogasaca, ali i foto-kluba Bjelovara te dječjeg Gradskog vijeća.