U samo dva vikenda ciljane „racije“ okrenute preventivi, ali i kažnjavanju sudionika odgovornih za poštivanje Obiteljskog zakona, policija je u noćnim izlascima iza 23 sata bez pratnje zatekla šest maloljetnika mlađih od 16 godina, 14 ih je viđeno u konzumiranju alkohola, a jedan je mladić uhvaćen u prometnom prekršaju vezanom uz zabranu upravljanja vozilom ako u organizmu vozača ima opojnih droga ili alkohola. Pomalo začudno, u ovoj sigurnosnoj akciji povodom početka nove školske godine, a posebice zaštite mladih, policija niti u jednom ugostiteljskom objektu nije zabilježila kršenje zakonske zabrane točenja alkohola gostima ispod 18 godina.

(Ne)znanje roditelja

Kako bilo, uz pretpostavku da policija godišnje s javnih mjesta noću skloni desetak posto djece, nameće se pitanje koliko ih svakoga dana, a vikendima pogotovo, u sitne sate „gluvari“ gradskim ulicama i kafićima s radnim vremenom do jutra, kakvima na užas mnogih, grad Bjelovar obiluje. Takvi provodi u većini slučajeva odvijaju se uz blagoslov roditelja! Oni naime ili ne znaju da je puštanje djeteta izvan kuće u gluho doba noći zabranjeno djelo za koje itekako mogu odgovarati, ili ih, po svemu sudeći, za to nije ni briga.

Kako su potonje pretpostavke dobrim dijelom utemeljene, osvjedočili smo se razgovarajući sa skupinom bjelovarskih učenika koje smo zatekli na odmoru u dvorištu ispred Srednjoškolskog centra. Svi redom 16-godišnjaci, bili su spremni i javno podijeliti vlastita iskustva na temu noćnih izlazaka. Jedan od učenika nam je ispričao kako je ozbiljnije počeo izlaziti u završnim razredima osnovne.

-Roditelji su me pustili bez problema i nikada mi nisu ograničavali vrijeme povratka kući. Ako je dobro društvo, ostajem i do pet ujutro, a zbog boljeg raspoloženja obično pijem konjak s Coca-Colom – bez ustezanja nam otkriva naš sugovornik.
Njegova kolegica iz razreda kaže nam kako je počela izlaziti s 14 godina, no do polaska u srednju škola morala se vratiti kući do 23,30 sati. Dodaje kako ju roditelji sada više i ne pitaju kada se vratila, a ako je noć zabavna, ostane vani i do pet ujutro.

Policijske kontrole

Svi redom potvrđuju kako ih u noćnim klubovima i kafićima nikada nitko nije zatražio osobnu iskaznicu, niti ih upitao za godine. Alkoholna pića naručuju, kažu, bez ikakvih problema. No, na novinarsko pitanje je li alkohol u njihovim godinama uistinu nužan za dobar provod i raspoloženje, nismo čuli jednoznačne odgovore. Dok jedni smatraju kako provod može biti dobar i uz čašu soka, drugima je svaki dobar „štimung“ nezamisliv bez alkohola, posebice ako je u pitanju neka posebna prigoda.

Policija će pak, navodi se u priopćenju medijima, i dalje prilikom obavljanja svojih svakodnevnih poslova posebnu pozornost u večernjim satima obratiti upravo na maloljetnike u „noćnim izlascima“, a sve u cilju njihove sigurnosti i zaštite od nezakonitih radnji i njihovih posljedica.

-Apeliramo na roditelje, skrbnike i one koji se brinu o maloljetnicima, da u cilju pravilnog razvoja svog djeteta vode brigu gdje se ono nalazi, kada se iz izlazaka vraća kući, u kakvom se društvu kreće i slično – navodi se u priopćenju.

 Zakonska procedura

Temeljem Obiteljskog zakona koji kaže da dijete do 16 godina starosti ne smije biti vani bez pratnje odrasle osobe između 23 i 5 sati, policija zatečene u kršenju zakona, odvodi u pripadajuću postaju, a potom nazove roditelje da dođu po svoju djecu. Prilikom preuzimanja djeteta u policijskoj postaji roditelji budu upozoreni na kršenje odredbi članka 93. Obiteljskog zakona. Također ih se upozori da, ako se nastavi s kršenjem spomenutih odredbi, mogu odgovarati i za počinjenje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“. O svim ovakvim slučajevima budu upoznati i nadležni Centri za socijalnu skrb.