Kad je riječ o načinu ukopa pokojnika, kod nas se još uvijek drži do tradicije pa se Bjelovarčani najčešće odlučuju za pokapanje cijelog tijela. Za kremiranje svojih najmilijih odlučuje se vrlo mali broj naših sugrađana. Kako doznajemo od službenice zadužene za groblja u bjelovarskom Komunalcu, Katice Muškinje Matoš, tijekom 2017. godine na području gradskih groblja u Bjelovaru sahranjene su samo 34 kremirane osobe. Riječ je o brojci koja je konstantna posljednjih nekoliko godina. Spomenut način sahrane puno je prisutniji u većim sredinama, poput Zagreba, na čijim grobljima više gotovo ni nema mjesta za nove urne.

Samo na Mirogoju

-Kad netko želi kremirati pokojnika, mora se obratiti u Upravu groblja ili u neko pogrebno poduzeće. Kremaciju odnosno postupak u krematoriju, može dogovoriti i sama stranka – pojašnjava Muškinja Matoš, dodajući kako se jedini krematorij u zemlji nalazi na zagrebačkom Mirogoju. Baš kao i kod tradicionalnih pokopa, i ovakvim situacijama, ožalošćenoj obitelji čitav se postupak, kažu u Komunalcu, nastoji maksimalno olakšati.

-Na krematoriju se dobije termin kremacije, a pogrebno poduzeće pokojnika mora prevesti tamo najkasnije ujutro do 6:30 sati na dan kad je zakazano kremiranje – kaže naša sugovornica.
Vinko Kasalo, zaposlenik s 20-godišnjim stažom u jednom bjelovarskom pogrebnom poduzeću, kaže da za svoje klijente u njegovom poduzeću najčešće oni organiziraju sve oko kremiranja, od prijevoza do ispraćaja ostataka. Urnu s ostacima pokojnika obitelj može i sama dovesti u Bjelovar, do ispraćaja i ukopa na nekom bjelovarskom groblju. Kako Kasalo kaže, godišnje u njihovom pogrebom poduzeću vode brigu o pet do šest kremiranja.

Posebni uvjeti

-Cijena kremiranja je oko 1.500 kuna s urnom, a kremacija se ne može obaviti ako stranka nije uplatila kremaciju. U svojoj dugogodišnjoj praksi ne pamtim da smo imali bilo kakvih problema oko kremiranja jer uvijek sve obavimo besprijekorno i zaista pazimo na svaki detalj – kaže Kasalo.
Kod kremiranja je zanimljivo i to da pokojnik mora biti u posebnom lijesu, koji nema nikavih metalnih dijelova i sl. kako bi sve moglo u cijelosti izgorijeti.

-Pogrebna oprema za pokojnika koji ide na kremaciju podrazumijeva ekološki lijes i pvc vreću, a s tijela moraju biti uklonjena eventualno ranije ugrađena ortopedska pomagala i slično – saznajemo od Muškinje Matoš . Stranka može dogovoriti ispraćaj na krematoriju ili on može biti kod polaganja urne u grob.