Oliver Dorn, glavni urednik vodećeg njemačkog časopisa o lovu, prirodi i umijeću življenja Halali, u društvu kolege fotografa Marka Dautzenberga te snimatelja i redatelja Philippa Sutera, ovih dana uživao je u ljepotama bilogorskog kraja. U goste nam je došao zahvaljujući Predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj sa Turističkom zajednicom Bjelovarsko-bilogorske županije. Posjet je organizirala direktorica Jasna Fila, a dolazak i boravak uglednih novinara sufinancirao je HTZ. Bili su smješteni u Lovačkoj kući Pajdo, a u lov ih je poveo Lovački savez BBŽ, gdje su tijekom dva dana upoznali naša lovišta, fotografirali ih i snimali film o prirodnim ljepotama i turističkom potencijalu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Blatnica idealna za promatranje ptica

Fila ih je pak upoznala s povijesnom i kulturnom tradicijom Bjelovara, pa su tako posjetili Gradski muzej, kušali tradicijska jela multikulturalnog štiha u restoranu Franz u središtu Bjelovara, a potom posjetili Info-edukacijski punkt Blatnicu i poučnu stazu Lokvanjić, gdje su bili na birdwatchingu. Fotografirali su floru i faunu, snimali i doznali o projektu EU Natura 2000 u sklopu kojega je i projekt otvoren.

U sklopu studijskog posjeta novinari su se upoznali i s ponudom jednog jednim od najuspješnijih agroturizama i izletišta na Bilogorskoj vinskoj cesti, Viniom Saše Šapića, koji je bio u potpunosti popunjen. Iako nisu mogli vidjeti kako izgledaju sobe, u društvu domaćina obišli su prvi bjelovarsko-bilogorski kamp u izgradnju. Njemački novinari dobro su se zabavili pri obilasku vinskog podruma, a upoznali su se i s mogućnostima aktivnog odmora jahanjem konja. Kao kuriozitet, na izletištu je upravo bila i organizirana skupina gostiju koja je autobusom došla iz Siska, tako da su ih snimali dok pjevaju. Ratko Radičević iz Lovačke kuće Pajdo bio je odličan domaćin koji je goste oduševio lovačkih specijalitetima, a bili su iznimno zadovoljni i samim smještajom.

– Pisat će o nama u velikoj reportaži na nekoliko stranica i objaviti film, te kako su vrlo utjecajan časopis za cijelo njemačko govorno područje i prodaju se u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji, to će nam donijeti preporuke za daljnji dolazak turista u lovnom turizmu – zaključuje Fila.