Studijski odjel Narodne knjižnice “Petar Preradović” pravo je vrelo znanja koje šest dana u tjednu posjećuju brojni Bjelovarčani. Mnogi maturalni, diplomski i doktorski radovi su na Studijskom odjelu osmišljeni i napisani uz pomoć knjižničara i informatora koji svim korisnicima uvijek stoje na raspolaganju. Također, na Studijskom odjelu održavaju se brojne književne večeri, promocije knjiga, kao i razna predavanja koja su gotovo uvijek u velikom broju dobro posjećena.

-Primarna djelatnost Studijskog odjela je informacijska djelatnost odnosno rad s korisnicima. Svrha te djelatnosti je pružanje relevantnih informacija bilo kroz pretraživanje knjižnične građe što obuhvaća knjige, časopise, enciklopedije, leksikone te ostalu građu kroz online baze podataka – pojašnjava nam Slaven Pejić, informator na Studijskom odjelu s već pet godina iskustva. Dodaje da je Studijski odjel uključen u projekt “Pitajte knjižničare” koji objedinjuje popise literature vezane za seminarske, diplomske, magistarske i ostale radove u online okruženju.

 Velika posjećenost

-To znači da korisnik na upit o određenoj temi u vrlo brzom roku na isti dobije kompletan popis relevantne literature. Također, svake godine se održava izložba te promocija završnih i diplomskih radova korisnika knjižnice u prostorijama Studijskog odjela i to onih korisnika koji su koristili naše usluge pri pisanju radova – priča nam Pejić. Također kaže da je važno istaknuti uslugu E-građanina, projekt Vlade Republike Hrvatske koju knjižnica pruža kao jedna među prvima u Hrvatskoj. Naime, korisnici mogu preko te usluge doći do gotovo svih službenih isprava te ih mogu ispisati odmah u prostoru Studijskog odjela. Nadalje, u okviru kulturne i javne djelatnosti Studijski odjel knjižnice organizira kulturna događanja kao što su promocije knjiga, izložbe, okrugle stolove, prikazivanje putopisnih putovanja.

-Nedavno smo imali promociju knjige “Vrijeme ljubavi” Gorana Tribusona koja je ispunila Studijski odjel do posljednjeg mjesta. Također, stolica viška tražila se i za putopisno predavanje “S Kavkaza s ljubavlju” u sklopu kojeg je dvoje zagrebačkih avanturista Bjelovarčanima predstavilo svoje 10 tisuća kilometara dugo putovanje na motorima od Hrvatske do Gruzije i Armenije i natrag – nabraja nam Pejić i dodaje da je uskoro predviđena velika izložba povodom 200 godina rođenja Petra Preradovića.

Nove izložbe

-Preradović se smatra jednim od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti svoga doba. Uostalom, i naša knjižnica nosi njegovo ime tako da ćemo tu godišnjicu posebno obilježiti – naglašava Pejić. No, kaže da je u planu i obilježavanje 450 godina rođenja Marina Getaldića, hrvatskog matematičara i fizičara, što će također biti popraćeno prigodnom izložbom.
-Ponosni smo i što surađujemo s obrazovnim ustanovama kao što su fakulteti, osnovne i srednje škole te također organiziramo posjete učenika knjižnici i Studijskom odjelu kako bi im detaljno opisali i približili svoje usluge – zaključuje Pejić.