BJELOVAR – Rad preko student servisa oduvijek je popularan među studentima jer dodatni ‘džeparac’ uvijek dobro dođe. Budući da su ispiti na fakultetima pri samom kraju ili su završili, počela je prava navala studenata koji žele preko ljeta zaraditi, a i poslodavci trljaju ruke jer im u to doba godine uvijek dobro dođe mlada radna snaga. Bjeovarčani Matea Ožanić i Matija Šokec apsolventi su Kineziološkog fakulteta koji preko studentskih ugovora rade kao instruktori plivanja na Bjelovarskom bazenu. Kažu da su izuzetno zadovoljni mogućnošću rada za vrijeme studiranja te da tu mogućnost koriste već nekoliko godina.

Obračun poreza

-Studentski ugovori su zaista odlična stvar. Studiram u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu i često tamo radim preko student servisa. Sada se ukazala prilika da radim preko ljeta doma, u svom Bjelovaru, i to su struci, što mi odgovara. Dobit ću iskustvo, nešto ću zaraditi i na jesen se vraćam u studentske klupe – priča nam Ožanić. Dodaje da je procedura podizanja studentskih ugovora iznimno pojednostavljena te da samo treba podići potvrdu s fakulteta te otići u bjelovarski student servis po ugovor i potpisati ga s poslodavcem.

-Ja sam prezadovoljna što radim na bazenu s mladim plivačima, ali ima u Bjelovaru još poslova za studente iako ponuda nije kao u Zagrebu gdje sam također često radila razne poslove – priča nam Ožanić i kaže da su se sada uvjeti plaćanja poboljšali s obzirom prijašnje godine.

-U većini slučajeva se poslodavac plaća po satu što je i najbolje. Ako kojim slučajem tijekom godine zaradimo više od 60600 kuna, onda na svakih dodatnih sto kuna posebno plaćamo porez. Prije, ako si makar samo sto kuna zaradio više od spomenute svote, država ti je obračunavala porez na cijeli iznos, što je bilo besmisleno. Sada se to promijenilo i puno je bolje. Naravno, to se odnosi na one studente koji rade tijekom cijele godine pa dođu do tog iznosa – objašnjava nam Ožanić. Matija Šokec također već nekoliko godina radi preko student servisa, a posljednje tri na bjelovarskom bazenu.

 Traženi sportaši

-Radio sam u Zagrebu razne poslove, od skladišta do ljepljenja etiketa na raznim proizvodima. Iznimno mnogo studenata u Zagrebu radi preko student servisa, ali vidim da je tako i u Bjelovaru – priča nam Šokec koji kaže da je situacija danas malo bolja te da se prosječna satnica digla i do 24 kune što prije nije bio slučaj.

-Najbolje plaćeni poslovi su oni fizički gdje se zaista naradiš i umoriš. To su najčešće neki poslovi u skladištima ili selidbe. Čak se i to prije slabo plaćalo, ali danas se situacija malo popravila – objašnjava nam ovaj apsolvent Kineziološkog fakulteta. Dodaje da uživa raditi na Bjelovarskom bazenu te da imaju iznimno veliki broj polaznika plivača.

-Najčešće za studentske poslove te ne traže određeni fakultet, ali za ovakav posao moraš ići na Kineziološki faks. Moj smjer je rukomet, ali uživam u plivanju i nadam se da ću ostati u plivačkim vodama. Vodim skupinu vaterpolista, neplivača i mladih plivača. Užitak je raditi s njima, tako da mi je ovo definitivno najdraži studentski posao – zaključuje naš sugovornik  (vec)