Inače radite do 16 sati, ali danas vam je na poslu nestalo struje, pa ćete se kući vratiti nekoliko sati ranije. I zato biste htjeli da vam se grijanje ranije uključi, a ne tek od 15.30, kako je programirano. Nema problema – otvorit ćete program na svojem mobitelu i uključiti grijanje. I to taman prije nego što će vam hladnjak sms-om javiti da ste ostali bez piletine, te vam preporučiti da je kupite u Kauflandu jer je tamo cijena najpovoljnija.
Ovakav znanstveno-fantastični scenarij nikada nam nije bio bliži zahvaljujući Internetu stvari (Internet od Things, IoT) koji se odnosi na međusobnu komunikaciju uređaja. Kompjuteri, naime, nikad nisu bili manji i jeftiniji, pa tako više nema razloga da se ne nalazi i u najstinijim stvarima – sve se može isprogramirati, a jedino ograničenje naša je mašta.

Internet stvari

Samim tim, Internet stvari nudi ogromne poslovne mogućnosti, a njima su od danas korak bliže studenti Visoke tehničke škole Bjelovar, i to zahvaljujući opremi tvrtke Schneider Electric, globalnog stručnjaka za upravljanje energijom i automatizacijom. Oni su, naime, donirali opremu namijenjenu upravo Internetu stvari koja će bjelovarskim studentima omogućiti izvođenje kvalitetnijih i kompleksnijih laboratorijskih vježbi na predmetu Računalno vođenje i upravljanje procesima na Stručnom studiju Mehatronike.

Uz ovako široku platformu opreme, poručuju iz Schneider Electrica, studenti se mogu upoznati s najkompleksnijim sustavom upravljanja sa strojevima, kao sto su „motion control“, Internet stvari, upoznati se s industrijskim komunikacijama, te visokim nivoom programiranja u šest različitih programskih jezika.

– Najveći značaj donacije tvrtke Schneider Electric je u tome što naši studenti koriste zadnju riječ tehnike u području automatizacije industrijskih postrojenja. Visoka tehnička škola u Bjelovaru jest i želi i dalje biti u tijeku sa zadnjim dostignućima tvrtke Schneider Electric kako bismo studentima omogućili da izađu što spremniji za rad u najsuvremenijim sustavima. Stoga smo izuzetno zahvalni na ovoj vrijednoj donaciji – ističe Zoran Vrhovski, nositelj predmeta.