Bjelovarsko – bilogorska županija je i ove godine provela natječaj za dodjelu stipendija najboljim studentima. Odobreno je ukupno 20 stipendija i to za deset studenata prve godine studija, te za deset studenata s druge ili viših godina.

– Broj odobrenih stipendija isti je već nekoliko posljednjih godina. Prema Odluci Županijske skupštine BBŽ iz 2010. župan može godišnje dodijeliti četiri stipendije redovnim studentima mimo utvrđenih kriterija. Tu se prvenstveno radi o studentima invalidima, djeci poginulih branitelja te djeci invalida Domovinskog rata. Ta se mogućnost koristi svake godine, pa na kraju brojimo ukupno 24 stipendije. Otprilike toliko studenata godišnje i diplomira, tako da imamo konstantan omjer, odnosno koliko stipendista “izađe” iz financiranja, toliko novih odabiremo temeljem javnog natječaja, kaže Đurđica Ištef Benšić, zamjenica župana.

Studenti za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca, bez srpnja i kolovoza, sve do završetka studija mjesečno primaju tisuću kuna stipendije, pod uvjetima koji su definirani u ugovoru. Na natječaj se ove godine prijavilo 37 studenata, 17 njih s prve godine studija i 20 s druge i viših godina, dok je Županija prijašnjih godina dobivala i više od stotinu prijava studenata.