U odnosu na ostale europske zemlje, naši 15-godišnjaci i 16-godišnjaci više konzumiraju nove droge i to za čak tri posto, a u samom smo europskom vrhu po opijanju na javnim mjestima, konkretnije plažama, čulo se na stručnom skupu o prevenciji ovisnosti u školama kojeg je proteklog tjedna u Bjelovaru kojeg je priredio ovdašnji ogranak Hrvatskog pedagoško-književnog zbora u suradnji s Udrugom BUDEM i Županijskim stručnim vijećem stručnih suradnika pedagoga.

Da u Hrvatskoj itekako imamo što prevenirati potvrđuju istraživanja o kojima je na skupu progovorila Josipa Lovorka Androjić iz Vladinog ureda za droge. Zbog takvih okolnosti i EU pravila i u naše školske kurikulume ušli su preventivni programi koje su morale izraditi sve hrvatske škole. Bjelovarski skup tako je poslužio za međusobno usklađivanje i unapređivanje preventivnih programa.

– U Bjelovaru, kada je riječ o ovisnostima među mladima, najizraženija je ovisnost o alkoholu. Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Vladinim uredom za droge donijela je minimalne standarde prevencije ovisnosti za odgojno-obrazovne ustanove. To je temelj za preventivni rad u školama pa je itekako potrebno da se ovako nalazimo i standardiziramo rad u tom smjeru. Preventivne programe naše škole provode osim kroz zdravstveni i građanski odgoj, najviše pod satovima razrednika, a nerijetko i kao manje projekte koji se bave univerzalnom prevencijom, kao što je rad na jačanju životnih vještina djece i mladih – istaknula je bjelovarska pedagoginja Ornela Malogorski, ujedno i predsjednica HPKZ-a koji je ovaj skup i organizirao u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga.