Ovih dana u Zagrebu je predstavljen prvi hrvatski “Priručnik za samoliječenje”. Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda koja je okupila veliku skupinu ljekarnika s iznimnim iskustvom svakodnevnoga rada s pacijentima, predstavnike farmaceutske industrije, liječnike obiteljske medicine te članove Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske ljekarničke komore.

Povod za pripremu ovakve knjige bili su rezultati istraživanja koje je Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih lijekova provela u suradnji s Centrom za istraživanje tržišta (Gfk) i koje je pokazalo da se trećina recepata koje liječnici propisuju zapravo odnosi na minorne bolesti koje je moguće liječiti OTC-om ili bezreceptnim lijekovima te savjetovanjem s ljekarnikom, poput prehlade, začepljenja nosa, menstrualnih bolova i sličnih.

Bjelovarski doprinos

Svoj obol ovom vrijednom djelu dala je i bjelovarska ljekarnica, ravnateljica Ljekarni Bjelovar, mag. phar. Katarina Fehir-Šola. Osim kao urednik koordinator, ona je u izradi sudjelovala i kao autor dva poglavlja, točnije stručnih članaka o astmi i konstipaciji. Iako već drugi niz godina piše stručne radove za razne časopise i publikacije, među kojima je možda najpoznatiji stručni ljekarnički časopis Adiva, Ferhir Šola kaže kako je ovo do sada najveći izdavački projekt u kojem je sudjelovala.

-Drago mi je što sam pozvana da sudjelujem u ovoj priči koja se pokazala kao pun pogodak. Prvo izdanje “Priručnika za samoliječenje” tiskano je u 3500 primjeraka i već je skoro sve rasprodano i podijeljeno. Stoga je već u pripremi drugo dopunjeno izdanje, kao i online izdanje priručnika – kaže bjelovarska ljekarnica. Pojašnjava kako je priručnik namijenjen ljekarničkoj struci, prvenstveno mladim ljekarnicima.

Nova izdanja

-Priručnik detaljno opisuje najčešće manje zdravstvene tegobe s kojima se ljekarnici svakodnevno susreću u radu s pacijentima, s konkretnim savjetima kako mogu pomoći građanima i kvalitetno ih savjetovati. Priručnik je alat za sve ljekarnike koje potiče na savjetovanje pacijentima o minornim bolestima, što kao krajnji cilj ima i rasterećenje domaćega zdravstvenog sustava – istaknula je na nedavnom predstavljanju u Zagrebu Mirna Radošević iz Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda, koja je uz magistre farmacije Martinu Bonevski, Katarinu Kujundžić i Luce Mandić činila Uređivački odbor prilikom pripreme priručnika.

Ovo vrijedno djelo uskoro će biti predstavljeno i u Bjelovaru.
-Promocija će u travnju, povodom Noći knjige, biti održana u bjelovarskoj Medicinskoj školi u kojoj se, među ostalim, učenici školuju i za farmaceutske tehničare. Svoje primjerke Priručnika već sam donirala toj školi, u nadi da će im biti od koristi – kaže Fehir Šola.