Dvadesetogodišnji Miran Maričić prošli je tjedan obradovao cijelu Hrvatsku, a posebno rodni Bjelovar. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u streljaštvu održanom u njemačkom Suhlu ostvario je rezultat karijere. Član Bjelovara 1874 se okitio naslovom svjetskog prvaka u disciplini 10 metara zračna puška. Maričić je slavio u konkurenciji od čak 120 strijelaca iz cijelog svijeta i to nakon dramatičnog finala. Prvo mjesto osvojio je ispred favoriziranih Liu Yukuna iz Kine koji je završio na drugom mjestu i reprezentativnog kolege Borne Petanjeka koji je bio treći.

– Moram priznati da ni sam nisam očekivao svjetski naslov. Potajno sam se nadao plasmanu na postolje, odnosno trećem mjestu, dok mi zlato nije bilo ni na kraj pameti. Primarno mi je ipak bilo izboriti finale što sam, nakon teškog kvalifikacijskog meča, uspio. U prve tri serije nisam briljirao, no s rezultatom 624,7 sam osigurao šesto mjesto i ulazak u finale. Nitko me nije svrstavao u uži krug favorita što mi je bilo određeno olakšanje, ali i dodatni poticaj. Na kraju su mi se na najbolji mogući način vratili sav trud i zalaganje koje sam uložio u posljednje vrijeme, ali i tijekom cijele dosadašnje karijere. Odlično sam pucao, poklopili su mi se i drugi rezultati, te sam na kraju zasluženo bio prvi – rezimirao je Maričić nastup u Suhlu gdje je s Bornom Petanjekom i Andrijom Mikuljanom Hrvatskoj donio i svjetsku ekipnu broncu. Ekipni svjetski naslov osvojili su strijelci Japana, dok su Kinezi bili drugi.

Odlična klapa

– Izuzetno mi je drago zbog ekipne bronce. Borna, Andrija i ja smo odlična ekipa, sjajno se slažemo, te smo prijatelji i izvan borilišta. Sva trojica smo među najboljima u svijetu u svojim godištima što je određena garancija da će Hrvatska u budućnosti biti jedna od svjetskih velesila u streljaštvu. Andrija i ja smo od sljedeće godine seniori, dok Borna pred sobom ima još jednu juniorsku sezonu. Bila mi je izuzetna čast pucati s njima i siguran sam da ćemo ponovno biti zajedno u seniorskoj konkurenciji – najavio je svjetski juniorski prvak.

Maričić je karijeru započeo kao jedanaestogodišnjak u Bjelovaru 1874 čiji je i danas član. Prije točno devet godina kao prva trenerica njegov talent je otkrila Mirjana Gašparović. Cijelu karijeru natječe se u disciplini zračna puška na deset metara, a posljednje četiri godine intenzivnije radi s trenerom Alenom Farkašom. Skromni strijelac naglašava da mu je u karijeri puno pomogla potpora obitelji koja je bila uz njega i u najtežim trenucima kada nije bio ni blizu svjetskog vrha. Isto tako posebnu zahvalnost pridaje klubu SD Bjelovar 1874 koji ga vjerno prati na njegovom sportskom putu.

– Posljednje dvije godine sam član reprezentacije i u tom razdoblju najbolji rezultat mi je treće mjesto sa seniorskog Prvenstva Hrvatske. U veljači ove godine sam osvojio 11. mjesto na Europskom prvenstvu za juniore u Mariboru. To je dobar rezultat, no već i prije tog natjecanja sam uvidio da imam određenih problema s puškom. Imao sam osjećaj da dobro pucam, ali meci ne završavaju tamo gdje bi trebali. Tu je veliku ulogu odigrao Petar Gorša kojem sam na kratko vrijeme dao svoju pušku Anschutz 9003. On ju je sjajno naštimao i nakon toga su moji rezultati postali znatno bolji što je rezultiralo prvo plasmanom na Svjetsko prvenstvo, a onda i zlatom na svjetskoj smotri – prisjetio se Maričić puta do postolja u Njemačkoj.

Treninzi s Tanjom Perec

Bez obzira na svjetski rezultat te veliki interes streljačke javnosti Maričić ostaje u Bjelovaru 1874. Sljedećih mjesec dana posvetit će se fakultetskim obvezama na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, a od sredine kolovoza kreću pripreme za seniorska natjecanja. Krajnji cilj su Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

– U matičnom klubu Bjelovaru 1874 se osjećam sjajno i nema razloga da nešto mijenjam. Kada sam u Varaždinu treniram sa Tanjom Perec, hrvatskom olimpijkom iz Ria, tako da mi ne nedostaje sparing partnera. Svjestan sam da će se u seniorskoj konkurenciji biti znatno teže izboriti za vrhunske rezultate, no imam volje i želje za radom te dodatnim napretkom. Već dugi niz godina standardni seniorski reprezentativci su Petar Gorša i Bojan Đurković koji su također ponikli u Bjelovaru 1874. Riječ je o sjajnim strijelcima uz koje mogu samo napredovati. Cilj mi je na svakom natjecanju pucati između 627 i 630 krugova što u prijevodu znači stalni nastup u finalima. Već od sljedeće sezone kroz natjecanja Svjetskog kupa mogu izboriti kvotu za Olimpijske igre u Tokiju što je sljedeći veliki cilj – na kraju je najavio Maričić koji će Bjelovarčane u narednim godinama sigurno još nekoliko puta obradovati sa sjajnim rezultatima na međunarodnim natjecanjima.