Bjelovarsko-bilogorska županija još uvijek nije prodala kontrolni paket dionica Cesta, vrlo uspješne bjelovarske tvrtke u većinskom vlasništvu radnika. Nakon dva kruga, pristigle su tri neobvezujuće ponude, no izostala je ona obvezujuća pa od danas teče novi krug prikupljanja obvezujućih ponuda. Iako je Bjelovarsko-bilogorska županija s paketom od 26 posto dionica i dalje drugi najveći dioničar Cesta, ne znači da će tako dugo i ostati jer, kako neslužbeno doznajemo, austrijski građevinski div Strabag već je preuzeo dokumentaciju od konzultantske tvrtke koja u ime Županije vodi proces prodaje. U poslovno-političkim krugovima Strabag tako slovi za najizglednijeg kupca, iako kada je riječ o uspješnom poduzeću kao što su Ceste, ne treba zanemariti mogućnost iznenađenja. Kako doznajemo iz pouzadnih izvora, Austrijanci su navodno već “pročešljali” poslovnu dokumentaciju uspješnog bjelovarskog cestara te iskazali zadovoljstvo viđenim.
                Prevelik zalogaj za Kufnere?
Valja napomenuti i kako se u javnost probila informacija da je za dionice Cesta interes pokazala i Kufner grupa, no pitanje je ima li posrnuli sirački proizvođač građevinskog materijala dovoljno “sape” za preuzimanje teško više od 20 milijuna kuna. U međuvremenu, Ceste su i ove godine isplatile dividendu i to u iznosu od 60 kuna po dionici. Pa se samo na konto Bjelovarsko-bilogorske županije slilo gotovo 1,1 milijun kuna. Ceste već godinama redovito isplaćuju dividendu temeljem uspješnog poslovanja, a 2015. godina svakako nije bila izuzetak. Ceste su tako lani, vidljivo je iz financijskog izvješća, uprihodile 107,6 milikuna kuna, dok su rashodi iznosili 100,7 milijuna kuna, pa je ostvarena dobit nakon oporezivanja od 5,3 milijuna kuna.
Kroz sve aktivnosti u 2015. godini, a svjesni činjenice da nam se poslovanje odvija u uvjetima dosta neuređenog okružja i da opstanak nije unaprijed osiguran, preuzimanje rizika za vlastito poslovanje bila nam je temeljna zadaća. Unatoč složenim uvjetima poslovanja Društvo je ostvarilo dobre poslovne rezultate. Boljim upravljanjem tržišno-financijskim rizicima, stalnom kontrolom i racionaliziranjem operativnih troškova, zadovoljavajućim dogovorom sa socijalnim partnerima zadržano je profitabilno poslovanje i financijska stabilnost – komentar je Stjepana Bogovića, direktora Cesta u Godišnjem izvješću. On dodaje kako uz stalnu tehničko- tehnološko poboljšanje proizvodnih i poslovnih procesa, kontinuirano prilagođavanje obrazovne i dobne strukture zaposlenih, stalno se potiče i podržava sustav vrijednosti u kojemu kultura rada, stvaranja i izvrsnosti dobiva sve značajnije mjesto.