Puno prije nego što se ispostavilo da u bjelovarskoj Gradskoj upravi s lažnom diplomom pravnika radi Tihomir Henc, Bjelovarčanin Viktor Pajić žalio se na natječaj kojim je Henc i došao u službu. Tekst o lažnim diplomama objavljen u našem tjedniku bio je, kaže, potvrda njegovih sumnji te je odlučio svoje prepiske s mjerodavnima dati u javnost. Na početku 2015. godine Pajić se javio na natječaj kojim je Gradska uprava tražila višeg stručnog suradnika za stambene poslove. Kako se radilo o natječaju koji je jamčio zapošljavanje na neodređeno vrijeme, interes je bio priličan. Uz Viktora, na njega se javilo još 18 kandidata, da bi provjeri znanja na kraju pristupilo njih 12.

Kriva poruka mladima

– I prije nego što smo došli na testiranje pričalo se za koga je natječaj namješten i vjerojatno su zbog toga mnogi odustali. Da se razumijemo, to su bile birtijaške priče i meni je bilo jasno da su nedokazive, ali meni je glavni argument bilo to što Henc uopće nije smio biti uzet u obzir kao kandidat jer nije ispunjavao uvjete natječaja. Naime, nije ispunjavao točku 3. u kojoj se tražio položen državni stručni ispit, a sada se ispostavilo da nije imao niti prvi uvjet, titulu magistra prava. U ekspresnom odgovoru na moju žalbu gradonačelnik Antun Korušec odbacio je moje sumnje, iako je jasno vidljivo iz sudske prakse što je prihvatljivo, a što nije u natječajnoj proceduri – ogorčen je Pajić, inače zaposlenik Porezne uprave. Kakva je to poruka, pogotovo mladim ljudima koji se požrtvovno javljaju na natječaje i ne znaju hoće li ikada naći posao u svojoj struci, pita se naš sugovornik. Upravo zbog toga on se odlučio boriti s vjetrenjačama. Odmah se žalio Upravnom sudu, a njihov pravorijek još uvijek čeka. Ne želi likovati, već, kaže, stati na kraj ponašanju koje je kod nas postalo normalno, zbog sebe, svojih uvjerenja i odgoja.

 Sporan politički angažman

– Zapošljavanje po mami, tati, babi i stričevima vrijeđa ljude koji se pošteno bore za svoju egzistenciju i njihove roditelje koji su ih školovali – kaže Pajić. Siguran je da će sada potražiti i odvjetničko mišljenje i vrlo vjerojatno krenuti u pravosudnu bitku.

– Također je neprihvatljivo i neodrživo stajalište tuženog tijela kako politički angažman izabranog kandidata i njegove majke nije imao nikakvog utjecaja na donošenje odluke o izboru Tihomira Henca za izabranog kandidata. Naime, činjenica je da je izabrani kandidat član političke stranke Akcija bjelovarsko-bilogorska – ABB, da je njegova majka Zdenka Henc predsjednica navedene stranke te da se radi o stranci koja je na izborima za gradonačelnika Grada Bjelovara održanim u 2013. godini pružila podršku kandidaturi aktualnog gradonačelnika Grada Bjelovara Antunu Korušecu odnosno da je aktualni gradonačelnik Grada Bjelovara na izborima za gradonačelnika Grada Bjelovara održanim u 2013. godini bio kandidat između ostalih i stranke ABB – naveo je Pajić u tužbi Upravnom sudu, spominjujući imenom i prezimenom još jedan primjer, po njegovom mišljenju, stranačkog uhljebljenja u Gradskoj upravi.

– Prema tome, navedeno dovodi u pitanje istinitost tvrdnje kako politički angažman predstavlja osobnu stvar koja nema apsolutno nikakvog utjecaja na donošenje odluke o izboru kandidata, budući da je znakovito kako na provedenim natječajima „najpametnijima“ nekako uvijek ispadnu članovi političkih stranaka – stoji, uz ostalo, u Pajićevoj tužbi poslanoj Upravnom sudu još 28.travnja 2015. godine.

Gradu mora vratiti 300 tisuća kuna

S neugodnom činjenicom da je za njegovog mandata u Gradsku upravu bez problema bio primljen čovjek s lažnom diplomom suočili smo i sada već bivšeg gradonačelnika Antuna Korušeca. No, on odbacuje svaku insinuaciju da to ima bilo kakve veze s namještanjem rezultata ili nedovoljnim provjerama.

– Tihomir Henc je i prije zapošljavanja u Gradskoj upravi obavio vježbenički staž u Zavodu za zapošljavanje s istom lažiranom diplomom. U Ministarstvu uprave je položio stručni državni ispit. Grad je o svemu obavijestio DORH i Henc je dobio obavijest da mora vratiti sve do zadnje lipe, to je otprilike 300 tisuća kuna – objašnjava Korušec. Na pitanje kako to da nisu posumnjali u lažiranu diplomu koju je morao priložiti natječaju, poziva se na činjenicu da je Henc priložio kopiju s potpisom javnog bilježnika koji potvrđuje da je ovjereno istovjetno originalu. Sa sebe skida i odgovornost prozivki o eventualno namještenom rezultatu testiranja.

– To je rješavalo Povjerenstvo, gradonačelnik nikoga ne prima u Gradsku upravu, primaju ih pročelnici, ali to nema veze ni s Gradskom upravom. Neka se nitko tu ne zavarava, treba se samo pitati kako je mogao položiti državni stručni ispit – podvukao je Korušec.