Piše: Matej Ćuk

BJELOVAR – Rukometašice Bjelovara su od danas i službeno u štrajku. Razlog štrajka je neisplata novčanih naknada od strane kluba koji je zbog epidemije koronavirusa očigledno upao u velike financijske probleme. Većini rukometašica klub dva mjeseca nije isplatio ni jednu kunu, a pojedinim curama naknade za igranje nisu isplaćene i po tri mjeseca.

Već ranije se šuškalo o financijskim problemima u našem najuspješnijim županijskom ženskom sportskom kolektivu. Prvi znak da nešto nije u redu dogodio se još prošle sezone kada je Marija Borković, sada bivša igračica Bjelovara, preko svojih veza nabavila trenirke za prvu ekipu. Prije gotovo dva mjeseca igračice su same našle sponzore za kupnju novih dresova, jer stari su već bili dotrajali. U tom trenutku se činilo da će klub do kraja godine ipak uspjeti pokriti sve financijske zaostatke, no čini se da klupska uprava u tom naumu nije napravila značajniji pomak.

– Ne treba sad od ove situacije raditi preveliku dramu. Nije se dogodilo ništa posebno. Koronavirus je poremetio klupske financijske planove, ali to nije slučaj samo kod nas. Od sponzora smo očekivali veći doprinos, no razumljivo je da ni sponzori u trenutnoj situaciji ne mogu dati svote koje smo planirali i mi i oni. Uz sve to dio uprave na čelu sa mnom je zaražen koronavirusom i to nam u ovom trenutku stvara velike probleme. Ipak, očekujem da ćemo već ovaj tjedan početi rješavati zaostatke i da će se cure što prije vratiti treninzima – poručio je Dario Pleško, predsjednik ŽRK Bjelovara.

Dario Pleško – predsjednik ŽRK Bjelovar

Međutim, dok uprava rješava probleme s financijama rukometašice Bjelovara u jednom od ključnih dijelova sezone ne treniraju. Podsjetimo, Bjelovarčanke su sezonu otvorile sa savršenim učinkom, odnosno s pet pobjeda iz isto toliko susreta u Prvoj HRL u kojoj brane sjajno treće mjesto.

Također, naše rukometašice su izborile i plasman u osminu finala European cupa u kojem će igrati protiv grčkog PAOK-a. Prvu sljedeću utakmicu Bjelovarčanke bi trebale odigrati 20. prosinca na gostovanju u Crikvenici kod Murvice. No, s obzirom da imaju i tri zaostala susreta protiv Dugog Sela, Podravka Vegeta i zagrebačke Lokomotive, moguće je, naravno ukoliko prekinu štrajk, da će prije gostovanja u Crikvenici odmjeriti snage i s nekom od te tri ekipe.

Cikoja: podržavam djevojke

– Žao mi je što je došlo do ove situacije, ali moram reći da apsolutno shvaćam cure i da imaju moju podršku. Moram naglasiti da mi imamo sjajne rezultate i da cure nisu ovo zaslužile. U subotu smo pobijedili u Čakovcu i nakon toga više nismo odradili ni jedan trening. To je prava šteta, jer ako uskoro ne nastavimo s trenažnim procesom izgubit ćemo sve ono na čemu smo mukotrpno radili proteklih nekoliko mjeseci – kazao je razočarani Cikoja.