Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Portal Bjelovarac. hr u utorak je prvi objavio da su rukometašice Bjelovara u štrajku zbog neisplaćenih plaća što su zatim vrlo brzo prenijeli ostali mediji i cijela priča se podigla na nacionalnu razinu jer se, između ostalog, radio o trenutno drugoj ekipi Hrvatske koja je u sportskom smislu pravi ponos Bjelovara. Osim toga, igračica ŽRK Bjelovar igra važnu ulogu u povijesnom nastupu Hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu koje se trenutno igra u Danskoj. Također, bjelovarske rukometašice su izborile i plasman u osminu finala European cupa u kojem će igrati protiv grčkog PAOK-a. No, ova fantastična ženska rukometna priča koja ispisuje najljepše stranice svoje povijesti dolazi pod veliki upitnik zbog ozbiljnih financijskih problema u klubu.

Ti problemi nisu od jučer, jer kao što smo saznali, prije dva mjeseca igračice su same našle sponzora za nove dresove jer su stari dotrajali, a neisplaćene plaće i obećanja su postale svakodnevnica. No, sada je voda došla do grla i igračice su rekle –dosta (!)  i već peti dan ne treniraju.

Uprava kluba na čelu s predsjednikom Pleškom opravdanje traži u koronakrizi koja je poremetila doprinose od sponzora. Iako se tu može pronaći dio opravdanja, mora se reći da je navedena kriza pogodila i sve ostale klubove, ali njihove igračice ne nabavljaju same dresove, dobivaju plaće i nisu primorane ogranizirati štrajk. Da je situacija alarmanta te da su i građani s negodovanjem reagirali na situaciju u ŽRK-u Bjelovar pokazuje i to da se gradonačelnik Dario Hrebak čak dva puta u posljednja tri dana obratio javnosti po pitanju stanja u klubu.

Božić bez plaće?

Naime, Grad Bjelovar godišnje izdvoji 875 tisuća kuna za ŽRK Bjelovar, a ostalo je na klubu da nabavi novac od svojih sponzora i ulaznica te da zatvori godišnju financijsku konstrukciju što očigledno nisu učinili. Gradonačelnik Hrebak je izjavio da Grad više ne smije financijski pomoći klubu jer to neće biti pošteno prema drugim sportskim klubovima koji pozitivno posluju.

Osim toga, ako bi se iz gradske blagajne pomoglo klubu s novom financijskom injekcijom, svaki klub koji bi se zbog bilo kojeg razloga u budućnosti (pa i nesposobnosti uprave) našao u financijskim problemima tražio bi od Grada dodatnu pomoć i pozvao se na pomaganje ŽRK Bjelovar. Toga su zasigurno svjesni u Gradskoj upravi i to je isto jedna od ‘kočnica’ pri odluci o novoj financijskoj injekciji klubu.

S druge strane, ako bilo koji klub zaslužuje dodatnu financijsku injekciju od Grada onda je to trenutno ŽRK Bjelovar to jest igračice kluba koje su svojim fantastičnim rezultatima vrhunski promovirale Bjelovar u Hrvatskoj i Europi i svakako zaslužuju plaću za Božić. Za sada im klub to nije omogućio. Hoće li Grad, unatoč svemu navedenom?