S velikom su strepnjom brojni poljoprivrednici, ali i svi oni koji su nešto ranije posadili svoje vrtove tijekom pretprošlog i prošlog tjedna promatrali vremenske prilike. Sjećanja na lanjsko proljeće kada je mraz krajem travnja uništio većinu uroda još su svježa, a prošlotjedno zimsko vrijeme dalo je naslutiti kako bi se isto moglo ponoviti i ove godine.

Kombinirani voćnjak

Supružnici Husar iz Velike Pisanice nakon odlaska u mirovinu iz hobija su se posvetili voćarstvu, a nakon što su prošle godine, kako kažu, zbog jakog mraza dobili tek pet posto uroda, ove godine nadaju se najboljem.

-Imamo kombinirani voćnjak, a oko trećine hektara je pod poticajima. Udarna sorta su nam idared jabuke, no tu su i druge sorte poput granny smith, jonagolda, ljetnih jabuka, starinskih sorti poput pogačica ili pak mirišljavih petrovača. Ukupno imamo stotinjak stabala jabuka. Posebno smo ponosi na svoje kruške kojih imamo 50-ak, a većina su viljamovke, a zatim i julska ljepotica te starinska tikvica. Isto tako, imamo i 20-ak šljiva, desetak bresaka, marelicu, orahe, šumsko voće… Nažalost, od svih tih voćaka, posljednji smo put pravi urod imali 2013. godine, a svih godina nakon mraz ga je velikim dijelom uništio. Prošle smo godine dobili tek nekoliko kašeta voćki pa smo voće čitave zime morali kupovati – kaže Eugen Husar koji je inače radni vijek proveo kao pravnik u jednom poduzeću koje se bavi upravo voćem. Ne čudi stoga njegov zabrinuti pogled u nebo, ali i na termometar, kao i na voćke.

-Nakon tri godine “suše” ove godine sam se zaista veselio voću iz vlastitog voćnjaka. Jabuke su bile u krasnom cvatu pa bismo u slučaju dobre godine ovoga puta zaista imali dobar urod. Na šljivama već imamo puno mladih plodova. No iako su jabuke i šljive do sada sjajno napredovale, kruške su slabo imale cvijeta. Viljamovke gotovo uopće nisu cvale, a čini mi se da ih je oštetila jaka zima. Moguće je čak da je će dio stabala i posušiti iako je riječ o voćkama koje bi baš sada trebala biti u najboljem rodu – pojašnjava Husar otkrivajući kako čitavo svoje “voćno carstvo” ima isključivo zbog velike ljubavi prema voću, ali i radu. Upravo zato svoj urod ne prodaje, već ga dijeli obitelji i prijateljima koji o njegovom voću imaju samo riječi hvale.

 Spas od mraza

-Samo smo jedne godine voće prodavali, a sada ga imamo samo za vlastiti gušt. Upravo ga zato tretiramo tek minimalno. Prvo špricanje je modrim, odnosno crvenim uljem. Sada kada budu mali plodovi, tretirat ću ga drugi put i insekticidom ako vidim da mravi idu po stablu što je znak da ima insekata. Uglavnom, voće špricam tek dva do tri puta maksimalno, a starinske sorte uopće ne špricam, dok veliki voćari to čine znatno, znatno više. Naime, te plodove jedemo mi sami, kao i naša djeca i unučad te prijatelji stoga želimo da ono bude što prirodnije i zdravije. Tako ćemo i ove godine ako ćemo imati što tretirati – ističe naš sugovornik otkrivajući kako za slučaj mraza ove godine i priprema mali trik kojim će svoj voćnjak pokušati spasiti od vremenskih nepogoda.

-Na krajevima voćnjaka ću oko tri sata u noći pokušati zapaliti vatru kako bi podigao temperaturu i tako spasio svoje voćke. Svi skupa s nestrpljenjem očekujemo ovogodišnji urod pa se nadam da će ga ovaj put zaista i biti nakon trogodišnje mrazne pauze – zaključio je naš sugovornik te dodao kako će se tek nekoliko dana nakon mraza vidjeti kakve su njegove posljedice. Naime, u slučaju da mraz uništi urod, pojašnjava Husar, voćke će pocrniti i otpasti.