Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Danas je u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji čak 90 novooboljelih osoba od COVID-a 19 što je rekordan broj od početka pandemije. Zbog toga je Stožer civilne zaštite Bjelovarsko – bilogorske županije održao izvanrednu konferenciju na kojoj su najavljene nove, pojačane epidemiološke mjere za Bjelovar.

-Stanje u Hrvatskoj pa tako i u Bjelovaru se pogoršava. Zagrebačke klinike više ne primaju pacijente iz drugih gradova i sve je na nama samima. Trenutno je u Općoj bolnici Bjelovar 26 pacijenta na COVID odjelu, a četiri osobe su na respiratoru. No, mi smo bili svjesni da bi do toga moglo doći stoga smo se za ovakav scenarij počeli pripremati još proljetos. Imamo dovoljan broj respiratora i ležajeva, a navedene kapacitete ćemo još povećati, ali nije stvar samo u opremi koje imamo dovoljno nego i u kadru ljudi. Stoga, ako se ne pridržavamo mjera, nećemo imati dovoljan broj zdravih zdravstvenih djelatnika. Što vrijedi respirator, ako nemaš anesteziologa za njega. Stoga molimo za pomoć građane na način da budu odgovorni, nose maske, drže distancu i provjetravaju prostorije u kojima borave – kazao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.

Bjelovar najveće žarište županije

Glavna županijska epidemiologinja dr. Vesna Grgić naglasila je da brojke rastu, ali da je danas posebno veliki broj jer za vikend mnogi nalazi nisu došli pa su se zbrojili brojni testovi od posljednjih par dana, a uzrok tome je iznimno veliki broj testova koji dolazi u Zagreb.

-Najveće žarište u županiji je Bjelovar. Ne radi se tu o eksponencijalnoj krivulji i stvari su za sada još uvijek pod kontrolom. Nemam ni neko žarište tipa da se radi posebno o nekoj ustanovi ili nekom događaju, ali kada se uzme u obzir cijela županija, Bjelovar daleko najlošije stoji i u suradnji sa Stožerom Grada Bjelovara pripremit ćemo pojačane epidemiološke mjere da pokušamo suzbiti povećanje broja zaraženih – rekla je dr. Grgić.

Župan Damir Bajs naglasio je da je Opća bolnica Bjelovar dobro opremljena, ali je isto tako ponovio da svi moramo biti odgovorni tako da zdravstveni sustav Bjelovarsko – bilogorske županije izdrži pritisak koji je svakim danom sve veći.

-Kada govorimo o lokalnim bolnicama Opća bolnica Bjelovar je jedna od najbolje opremljenih u Hrvatskoj. Imamo 20 respiratora, preko 90 kreveta za COVID bolesnike, a pripremit ćemo ih još više. Umjesto da se nama pomaže, mi smo još s dva respiratora pomogli KBC Dubrava. No, sada zagrebačke bolnice više ne primaju pacijente iz drugih gradova i sve je na nama. Budući da brojke rastu, moramo biti još više odgovorni jer kao što rekoh, opreme imamo, ali ne smije nam se dogoditi da neće imati tko raditi s tom opremom, a to se može spriječiti samo odgovornim ponašanjem. Sada imamo četiri pacijenta na respiratoru i njima treba 24 sata njega od strane stručnih osoba. Stoga nemojmo da nam se dogodi talijanski scenarij kada bolnice nisu imale dovoljan broj liječnika i zdravstvenog osoblja – kazao je župan Bajs.