Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Sad već davne 1991. godine kada se stvarala Hrvatska država, a velikosrpska agresija bivala sve okrutnija, mališani iz Dječjeg vrtića Bjelovar, među kojima je bio i potpisnik ovih redaka su fotografirani i sa svojim nevinim licama na posebno dizajniranom posteru poslani doslovno u cijeli svijet sa snažnom porukom ‘Stop the war in Croatia (Zaustavite rat u Hrvatskoj). Naime, te godine kada je dio zemlje već dobrano gorio, poznati bjelovarski intelektualac i ravnatelje Ekonomske škole Bjelovar Vojislav Kranželić došao je na ideju izrade plakata sa bjelovarskom djecom koja poručuju svijetu da zaustave ratu u Hrvatskoj.

-Mnogi Bjelovarčani su hrabro uzeli puške i otišli na prvu crtu linije. No, znao sam da se osim puške i na druge načine moramo boriti za svoju zemlju i prekid velikosrpske agresije. Također, bilo je bitno svijetu objasniti što se događa u Hrvatskoj. Razmišljajući što učiniti, kako doprinijeti našoj zemlji u toj teškoj situaciji, došao sam na ideju tog postera – prisjeća se Kranželić. Kaže da je htio poslati kratku i jasno poruku koju će svi čuti i koja će svakoga zamisliti te emotivno dirnuti.

Završio na RAI televiziji

-U našoj Ekonomskoj školi smo se brzo organizirali i naš tadašnji zaposlenik, a inače iznimno uspješan akademski slikar i grafičar Krešimir Ivanček odmah se primio dizajniranja plakata i ispostavilo se, fantastično to obavio, a djecu u Dječjem vrtiću fotografirao je Danko Horvat. Ostvarenju naših zamisli pridružio se i bjelovarski poduzetnik Stjepan Šiprak koji je tada imao svoju tiskaru ‘Grata’ i krenuli smo u realizaciju projekta – prepričava nam Kranželić. Dodaje da su vrlo brzo dobili i podršku institucija države koje su bile oduševljene idejom, a kasnije i samim izgledom plakata. Inače, promocija plakata je bila održana u prosincu 1991. godine u bjelovarskom Domu kulture gdje je došao i tadašnji zamjenik ministra informiranja Ante Beljo koji je tada izjavio ‘Ti plakati će doći u svijet da ih i oni slučajni prolaznici na ulici budu mogli vidjeti. Neka svi vide šta se događa u Hrvatskoj’.

Vojislav Kranželić plakat čuva u svome uredu u Ekonomskoj školi


-Nakon promocije krenuli smo s distribucijom i odmah je nastala prava pomana za plakatom. Prošao je doslovno cijelu Hrvatsku pa čak je distribuiran i na prvim crtama bojišnice. Moj tadašnji stari fićo je svaki dan bio krcat plakatima koje sam svuda navažao , a odmah zatim je krenula i distribucija po Europi i svijetu – prepričava nam te dane Kranželić i kaže da je plakat čak završio na dnevniku talijanske nacionalne televizije RAI koju gleda više desetaka milijuna ljudi.

-Od tog plakata skupljena su znatna financijska sredstva koja su sva proslijeđena u razne hrvatske fondove, ponajviše one koji su bili namijenjeni za prognanike i djecu poginulih branitelja – rekao nam je Kranželić. Inače, tisuće tih postera tiskalo se u Bjelovaru kod Stjepana Šipraka koji je tada imao vlastitu tiskaru.

-Kada mi je Kranželić predstavio tu ideju, emocije su me preplavile i jedva sam čekao da krenemo u tiskanje. Tada sam imao tiskaru sa 18 zaposlenika i slovili smo za jednu od najboljih tiskara u ovom dijelu Hrvatske. Nas 18 je mjesecima 24 sata dnevno tiskalo plakat, a Kranželić je svako večer nazivao i govori mi ’tiskaj još, tiskaj još’ – prisjeća se Šiprak i kaže da ne može reći koliko je plakata otisnuto, ali da se radi o strašno velikoj brojci.

Distribucija po kontinentima

-Zbog plakata sam često išao na razgovore u Zagreb sa tadašnjim zamjenikom ministra informiranja Antom Beljom. Brzo je dogovoreno da plakat ide van Hrvatske i na kraju je završio u čitavoj Europi pa i u Sjevernoj i Južnoj Americi te Australiji. Samo Afrika i Azija ga nisu vidjeli. Inače, moram naglasiti da smo ga tiskali na najkvalitetnijem papiru, a samo smo plastifikaciju radili u Zagrebu. Kasnije smo radili i kalendare s istom fotografijom. Bjelovarsku djecu i poruku ‘Stop the war in Croatia’ vidio je gotovo cijeli svijet. Na to svi možemo biti ponosni – zaključio je Šiprak.

Spasite Hrvatsku

Idejni začetnik projekta, Vojislav Kranželić na samom dnu plakata napisao je poruku koja glasi:

-Spasite Hrvatsku za djecu koja gledaju kroz prozor svoje domovine, ljudi ispod svih zastava svijeta podignite svoj glas da se i naša zvijezda iz krvi i dima pridruži k dvanaest sretnih zvijezda EUROPE.