Da nacionalni programi za rano otkrivanje malignih bolesti u našoj županiji redovito ostvaruju svoju svrhu, potvrđuju službene statistike, ali i priče onih kojima je uključivanje u iste doslovno spasilo život. Među takvima je i Bjelovarčanka Jela Horvat koja je karcinom debelog crijeva otkrila upravo zahvaljujući redovitom testiranju putem nacionalnog programa namijenjenog ranom otkrivanju te opake bolesti.

-Prvi poziv za testiranje dobila sam još 2008., kada su mi bile 52 godine, a potom i 2012. Oba puta sam se odazvala i nalaz je bio u redu. Treći put sam poziv dobila 2015. Uzorak stolice poslala sam u rujnu te godine, da bi me već idućeg mjeseca pozvali na kolonoskopiju na kojoj je dr. M. Lukić otkrio određene promjene na debelom crijevu i u roku nekoliko dana mi zakazao operaciju kod dr. D. Diklića. Bila sam ugodno iznenađena ažurnošću u našoj bolnici jer niti na jednu pretragu, kao ni na sam zahvat nisam morala čekati. Sve se odvijalo „kao po špagi“ – priča nam Horvat. Nedugo nakon operacije u Bjelovaru, krenula je kod onkologa i na kemoterapije u Zagreb, gdje su joj otkrivene maligne promjene na jetri protiv kojih se i danas bori. No, nakon više od 30 kemoterapija, naša sugovornica pršti optimizmom i uvjerava nas da niti u jednom trenutku nije klonula duhom.

 Koristan savjet

-Ja sam jednostavno takva, optimisti po prirodi. Volim raditi pa nikada ne mirujem i nemam vremena razmišljati o svojoj bolesti. Osim toga, imam i bezuvjetnu podršku svoje obitelji. Vjerujem kako ću ciste na jetri riješiti jednako kako sam riješila i karcinom debelog crijeva. No, pitanje je što bi bilo da nisam iskoristila priliku za testiranje, samim time što nisam imala nikakve simptome koji bi upućivali na bolest. Stoga bih svima koji dobiju poziv na kućnu adresu preporučila da mu se odazovu. To je zaista postupak koji uzima svega nekoliko minuta vremena i koji ništa ne košta. Ne trebate kupiti čak niti markicu za kovertu kojom šaljete uzorak. A da ne govorim kako je sve odlično organizirano ukoliko se pokaže bilo kakva sumnja da imate karcinom. Zaista, ja sam oduševljena liječnicima i drugim osobljem, i u Bjelovaru i u Zagrebu, i jako sam im zahvalna na svemu što su učinili za mene – kaže naša sugovornica.

Da je u našoj županiji sve više onih koji razmišljaju slično kao Jela Horvat, potvrđuju i službene statistike županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Lige za borbu protiv raka. Naša je županija, naime, među prve tri prema postotku odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Isto vrijedi i za Nacionalni program za karcinom dojke, u kojem smo, s postotkom odaziva od 85 posto, najbolji u Hrvatskoj.

Zaustavljena stopa smrtnosti

– Muškarce u našoj županiji najviše pogađa karcinom pluća, dok kod žena prevladava karcinom dojke. Na drugom mjestu kod oba spola je karcinom debelog crijeva, a zatim slijedi kod žena karcinom pluća i grlića maternice, a kod muškaraca karcinom prostate – otkriva Želimir Bertić, predsjednik Lige za borbu protiv raka BBŽ.

Sveukupno gledano, kaže Bertić, podaci su slični kada se uspoređuju zadnjih pet godina. No, važno je naglasiti da se tijekom posljednjih 12 godina, otkako postoji Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (MAMA), te posljednjih deset godina, otkako postoji Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, svake godine i otkriva više oboljelih osoba, dok je broj umrlih od tih dijagnoza isti. To što znači da se je prevenirao daljnji tijek napretka spomenutih bolesti.

-Te bolesti su u visokom postotku izlječive, a jedini lijek je pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih čimbenika. Od velike je važnosti sekundarna prevencija, koja se sastoji od pozivanja rizičnih skupina na kontrolu i educiranja ostatka populacije. I na kraju podsjećamo na činjenicu da se čak 50 posto karcinoma može spriječiti s malo truda: prestati s konzumacijom duhanskih proizvoda, zdravo se hraniti,  redovito se baviti tjelesnom aktivnosti, održavati normalnu tjelesnu težinu, ne pretjerivati u konzumaciji alkohola, izbjegavati nekritičko sunčanje – kaže Bertić, podsjećajući kako pritom važnu ulogu imaju i humanitarne udruge, Liga protiv raka, Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke, Klub laringektomiranih osoba i dr. (stm)