U srijedu počinje cijepljenje protiv gripe. Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije za ovu je sezonu osigurao 11.650 doza, što je za deset posto više nego lani. Prošle sezone službeno je bilo prijavljeno 2589 oboljelih od gripe, među njima 58 cijepljenih, a umrlih na sreću nije bilo.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objašnjavaju kako svake godine nakon sezone gripe prikupljaju s terena procjene potreba za cijepljenje osoba za koje je ono snažno preporučeno i besplatno, temeljene na odazivu na cijepljenje u protekloj sezoni. Po ti procjenama se i naručuje cjepivo i distribuira Zavodima. Tako je ove godine na temelju iskazanih potreba HZJZ naručio 360 tisuća doza cjepiva za cijelu državu, što je gotovo deset posto više nego lani.

Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za određene kategorije stanovništva, osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, bez obzira na dob, uključujući i djecu, pacijente s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom, kao što je cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija i s kongenitalnim manama.

U rizične skupine spadaju odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, uključujući dijabetes melitus, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava, uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom i td.

Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo. Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno.

-Krajem studenog ćemo na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama. Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme – izvješćuju iz Zavoda.(sk)