– Pritisak grupe je ipak velik i neki roditelji rano kupuju djeci mobitele polazeći s krivih pozicija, upozorava Kristina Kanis Uldrijan, psihologinja u Obiteljskom centru Bjelovarsko – bilogorske županije.

Iako je danas život postao gotovo nazamisliv bez mobitela pitanje koje postavljaju svi roditelji je kada je uputno dati ga djetetu na korištenje. S jedne strane je dobro da se dijete nauči nekim važnim brojevima i kako pozvati pomoć, ali s druge strane postoji rizik od neprimjerenih sadržaja.
-Danas mobiteli nemaju samo ulogu posrednika u komunikaciji već su i sredstvo učenja i razbibrige. Mobilni uređaji, moderne tehnologije su postale dio naše svakodnevnice i život bez njih je postao nezamisliv. Često vidimo da djeca već sa 6-7 godina imaju vlastite mobitele, no smatram da za kupovinu prvog djetetovog mobitela uvijek ima vremena – napominje Kirstina Kanis Uldrijan, psihologinja u Obiteljskom centru Bjelovarsko – bilogorske županije.
Djecu se može zaštititi od neželjenih sadržaja na razne načine, no najvažnija je uloga roditelja.
Umanjiti negativne faktore
-Djeci je važno dati smjernice kako koristiti mobitel na funkcionalan način, naučiti ih koje su aktivnosti opasne i rizične, gledanje neprimjerenog sadržaja, opasnosti vezane uz objavljivanje privatnih informacija, fotografija i slično, te kako reagirati u slučaju da budu izloženi neprimjerenom sadržaju, uznemirujućim ili prijetećim porukama. Neki negativni faktori ne mogu se u potpunosti ukloniti, ali se mogu umanjiti. Primjerice, možemo izabrati standardni mobitel, umjesto smartphona, djetetu ne moramo omogućiti korištenje interneta, nabaviti ćemo mu mobitel na bonove, na tržištu su dostupni mnogi besplatni programi koji osiguravaju dodatnu roditeljsku zaštitu i kontrolu korištenja. Ako je komunikacija između roditelja i djeteta topla i otvorena i postoji odnos povjerenja, velika je vjerojatnost da će nam se dijete povjeriti ukoliko bude izloženo neprimjerenoj komunikaciji ili sadržaju putem mobitela- kaže psihologinja Kanis Uldrijan.
Pritisak vršnjaka
No, problem sa mobitelima u dječjim rukama je puno dublji. Pritisak okoline i vršnjaka je često preveliki, pa u Obiteljskom centru kažu da to dovodi do neracionalnih odluka.
-Roditelji su sve svjesniji da korištenje mobitela nije tako bezazleno i postaju sve oprezniji. Pritisak grupe je ipak velik i neki roditelji rano kupuju djeci mobitele polazeći s krivih pozicija, najčešće ”sva djeca imaju mobitele pa mora i moje”, što nije točna pretpostavka. S druge strane, djeca su izložena i pritisku svojih vršnjaka da imaju mobitel, često posjedovanje mobitela doprinosi statusu i društvu vršnjaka pa su roditelji pod još većim pritiskom, – upozorava Kristina Kanis Uldrijan.

Ovisnost o mobitelu
– Do sada nisam imala slučajeva ovisnosti o mobitelu, no bilo je slučajeva djece koji su zbog pretjeranog korištenja mobitela, posebice korištenja igrica, društvenih mreža zapostavili svoje školske obveze, ili imali teškoće s pažnjom tijekom dana jer su cijelu noć igrali igrice na mobitel, naravno bez znanja roditelja. Ključ prevencije je u edukaciji roditelja i djece, ali i šire javnosti o odgovornom korištenju mobilne tehnologije- kaže Kristina Kanis Uldrijan.