Bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs jutros je najavio sutrašnji odlazak u Zagreb s još četiri kolega župana kod premijera Plenkovića na radni sastanak koji će biti mogućnost za iznošenje konkretnih prijedloga pet županija u cilju njihova razvoja i boljeg života 660 tisuća stanovnika.

Naime, župan Bajs prije dva mjeseca na radnom sastanku u Bjelovaru okupio je kolege župane Darka Korena, Željka Kolara, Radimira Čačića i Matiju Posavca s ciljem povezivanja županija Središnje i Sjeverozapadne Hrvatske i ostvarivanja strateških projekata za taj dio Hrvatske.

Osnivanje Savjeta za Središnju i Sjeverozapadnu Hrvatsku

Osnovni zahtjev sutra će biti dozvola za osnivanje savjeta za Središnju i Sjeverozapadnu Hrvatsku. Naime, župani pet hrvatskih županija, Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke, Krapinsko – zagorske, Varaždinske i Međimurske županije predložit će Vladi Republike Hrvatske osnivanje Savjeta za Središnju i Sjeverozapadnu Hrvatsku, a temeljeno na Odluci Vlade koja već postoji za Slavoniju, Baranju i Srijem. Također, jedan od prioriteta sutrašnjeg sastanka će biti dovršetak izgradnje brze ceste Zagreb – Bjelovar – Virovitica to jest župan Bajs će tražiti da se u mandatu ove Vlade realizira preostalih 17 kilometara izgradnje brze ceste do Bjelovara. Puštanje u promet novoizgrađene pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec također će biti jedan od zahtjeva župana Bajs s čime bi putnici vlakom iz Bjelovara do Zagreba stizali za 50-ak minuta. (vec)