Izbori za članove vijeća bjelovarskih mjesnih odbora održat će se u nedjelju, 20. siječnja 2019. godine, a od njih će najviše konkretne koristi imati članovi biračkih odbora kojima će se isplaćivati naknade za težak rad sjedenja i provjeravanja podataka rijetkih birača. Naime, na prošle “komunalne” izbore odazvalo se tek 20-ak posto Bjelovarčana, a za njihovo održavanje iz gradskog proračuna izdvojeno je čak 454 tisuća kuna.

Visoka cijena komunalnih izbora

Visoka cijena tzv. “komunalnih izbora” posljedica je iznimno velikog broja mjesnih odbora na području Grada Bjelovara, njih čak 38. Primjera radi, Koprivnica ima 18 mjesnih odbora, a Rijeka njih 34. Među najupečatljivije primjere bjelovarskog “vatrometa demokracije” svakako se ubrajaju Mjesni odbor Mala Ciglena koji je na prethodnim izborima brojio tek 17 birača, ali i Gornji Tomaš u kojemu je od 80 registriranih birača na posljednjim izborima glasovalo njih tek devet. Izabrani vijećnici nemaju nikakva prava, osim da verbalno prenose zahtjeve svojih sugrađana, stoga nije ni čudo što je odaziv sramotno slab.

Apsurd u Maloj Cigleni

Iako ne postoji nijedna politička stranka koja će reći da je u Bjelovaru opravdano postojanje čak 38 mjesnih odbora, pa i takvih poput Male Ciglene u kojoj birački odbor postoji samo zbog sebe, niti jedna stranka do sada nije inicirala njihovo smanjenje. Nekoliko je razloga za to, a prvi i osnovni je taj što je za takav posao, narodski rečeno, potrebno “zagrijati stolicu”, što političari nerado čine. Umjesto prijedloga, mnogo je lakše i brže pronaći izgovor ili u potpunosti ignorirati temu i čekati da prođe, što je strategija koja uvijek prevlada. Usto, najveći dio od navedenih 454 tisuće kuna, kao što smo spomenuli, troši se na plaćanje naknada za rad članova biračkih odbora, većinom članova političkih stranaka. Iako pojedinačno nije riječ o velikim iznosima, oni svakako dobro dođu za ‘pokrivanje’ vjernosti i aktivnosti u predizborno vrijeme poput lijepljenja plakata i nagovaranja susjeda.
Nadalje, iako vijećnici mjesnih odbora ne primaju nikakve naknade, troškovi njihova funkcioniranja ipak postoje, i to u obliku izgradnje i obnove mjesnih domova koji uglavnom zjape prazni.