BJELOVAR – Građani su vratili povjerenje u cjepiva protiv gripe. Da se to zaključiti i na temelju činjenice kako je samo u prvih sat u pol cijepljenja u bjelovarskom Zavodu za javno zdravstvo prošle srijede, dragocjenu dozu primilo čak 185 građana. Među njima i Bjelovarčanka Kesić Barica.

-Dok sam bila mlađa, gotovo svake godine bih dobila gripu, a jednom sam kao posljedicu dobila i virusnu upalu pluća. Međutim, otkako se posljednih godina cijepim, nisam niti jednom oboljela, a zbog toga sam došla i ove godine – kaže Kesić.
Kako doznajemo od epidemiologinje Zavoda dr. Sanje Mitrović-Hamzić, u Zavod je ove godine pristiglo 10440 doza, 840 više nego prošle.

-Od 9600 prošlogodišnjih doza, potrošili smo njih 9574. Zbog toga smo uoči ove sezone napravili anketu među našim liječnicima te na temelju tih zaključaka i prošlogodišnjeg iskustva, naručili veće količine – tumači dr. Mitrović-Hamzić, dodajući kako posljednjih nekoliko godina broj građana koji se odlučuju cijepiti raste, iako su aktualne brojke još uvijek daleko od onih prije desetak godina. Tako je, primjerice, 2012. godine cijepljeno oko 14 tisuća ljudi, a 2009. čak 20 tisuća. Naručene ovogodišnje doze bi trebale biti dostatne, vjeruju u Zavodu, no u slučaju povećanog interesa, postoji mogućnost da HZZO odobri naručivanje novih doza. Pravo na besplatno cjepivo imaju sve osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici. Kako pojašnjavaju stručnjaci, cjepivo se svake godine bira ovisno o soju virusa koji se očekuje. Tako je ove godine nabavljeno trovalentno cjepivo koje štiti od dva virusa tipa A i jednog tipa B. Građani za sada mogu biti mirni, a obzirom da se gripa obično javlja tek u prosincu.

-Svake godine na području naše županije registriramo oko 2000 tisuće oboljelih. Prošle ih je bilo nešto više, 2402, pri čemu je svega 80 oboljelih ranije primilo cjepivo protiv gripe – kaže dr. Mitrović Hamzić, koja ističe važnost cijepljenja, s obzirom da gripa može uzrokovati brojne komplikacije koje se najčešće manifestiraju kroz upalu pluća. Iako često mogu dovesti i do smrtnoh ishoda, takvih slučajeva prošle sezone, srećom, u našoj županiji nije bilo.