Visoka tehnička škola, jedina bjelovarska visokoškolska ustanova dobila je Dopusnicu za izvođenje preddiplomskog stručnog studija Računarstva. Prvi studenti, konkretno njih 60, ovaj studij će moći upisati već na jesenskom upisnom roku, a godina studija stajat će sedam i pol tisuća kuna za redovite studente te 10 i pol tisuća kuna za one izvanredne što su iznosi koji se nisu mijenjali od samog osnivanja Visoke tehničke škole. Osim što smo dobili treći stručni studij, nakon Mehatronike i Sestrinstva, do kraja ove godine Bjelovar bi trebao dobiti i status veleučilišnog grada.

Zanimanje budućnosti

-Novi stručni studij Računarstva trajat će tri godine te će imati šest semestara tijekom kojih će studenti slušati 45 predmeta od kojih će 75 posto biti stručnih, a 25 posto općih. Sadržajno ti predmeti imaju veliku podudarnost s renomiranim i akreditiranim trogodišnjim stručnim studijima u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji. Naime, današnje tržište rada, odnosno IT sektor nalaže poznavanje određenih programskih jezika, a mi smo ih kompletno uključili u naš kurikulum. Predmeti su prvenstveno fokusirani na savladavanje programiranja u različitim programskim jezicima za određene ciljane platforme. Prednosti našeg studija, u odnosu na druge, kriju se u činjenici što imamo jedan ekonomski paket koji čine izborni predmeti koji su primarno vezani uz bankarski sektor. Naime, Visoka tehnička škola ima potpisan Strateški ugovor s Erste bankom, a studenti će na kraju studija moći odabrati i neke predmete iz tog smjera. Isto tako, prednost u odnosu na druge studije je i programski jezik Phyton kojim mi počinjemo programirati, a koji se na svjetskoj razini pokazao kao najbolji za učenje programiranje – istaknuo je Alan Mutka, voditelj studija Računarstva. Naglasio je i kako su računarstvo i programiranje zanimanja budućnosti koja nude izrazito visoku zapošljivost, ali ne samo u smislu da stručnjaci takvog profila rade za druge, već i za sebe. Osim što studentima nudi nebrojene mogućnosti zapošljavanja, otvaranje ovog trećeg smjera, sadržajno različitog od prethodna dva, odnosno Sestrinstva i Mehatronike, naglasila je dekanica Zrinka Puharić, otvorio je Visokoj tehničkoj školi mogućnost stjecanja statusa veleučilišta što bi se trebalo dogoditi već do kraja ove godine.
-Sama kronologija dobivanja Dopusnice tekla je vrlo brzo. Zahtjev za izdavanjem Dopusnice za izvođenje preddiplomskog stručnog studija Računarstvo predan je u Ministarstvo znanosti i obrazovanja 4. travnja 2017. godine. U lipnju je stigla inicijalna akreditacija, a ministrica znanosti i obrazovanja dopusnicu je potpisala 7. srpnja 2017. godine – otkrila je dekanica Puharić te napomenula kako je Visoka tehnička škola jedina visokoškolska ustanova u županiji te kako se svi zajedno trude biti što bolji i prepoznatljiviji. Da je tome zaista tako potvrđuju i brojni studenti koji trenutno studiraju u Bjelovaru ili su već zaslužili svoje diplome. Naime, u akademskoj 2016./2017. godini na VTŠ studira 705 studenata na dva priznata preddiplomska stručna studija, odnosno njih 192 na Mehatronici te 513 na Sestrinstvu. Osim toga, do sada je jedan od ova dva studija završilo ukupno 509 studenata pa su tako upravo u Bjelovaru titulu stručnih prvostupnika inženjera mehatronike dobile 124 osobe, a titulu stručnih prvostupnica i prvostupnika sestrinstva njih 385.

Ulaganje u obrazovanje

Prepoznao je to i Grad Bjelovar koji je jedini osnivač Visoke tehničke škole u Bjelovaru. U Strategiji gospodarskog razvoja Grada Bjelovara, kao najvažnije odrednice razvoja, su razvoj gospodarstva te razvoj i ulaganje u obrazovanje. Sredstva koja se izdvajaju za vertikalu obrazovanja su značajna, a radi se o iznosu od 22,5 milijuna kuna planiranih u 2017. godini od čega je za VTŠ u proračunu za ovu godinu predviđen iznos od 2,2 milijuna kuna.
-Grad Bjelovar osnovao je Visoku tehničku školu još 2007. godine, a danas smo na pragu cilja da postanemo i veleučilišni grad. Tome je uvelike doprinijela i Erste banka pa ćemo tako u budućnosti naše Bjelovarčane obrazovati kako bi bili uspješni informatičari te, posljedično, i zaposlenici Erste banke i svih drugih gospodarskih subjekata u Bjelovaru koji traže takve stručnjake. Ulaganje u obrazovanje po uloženoj jednoj kuni uvijek vraća dvije do tri kune stoga smo svjesni da Bjelovar bez obrazovanje nema budućnost. Upravo smo zato s velikom radošću dočekali vijest od dobivanju Dopusnice za treći studij što je izuzetno važno za razvoj obrazovanja i gospodarstva, ali i kako bi Bjelovar u akademskoj zajednici bio prepoznatljiv kao takav – naglasio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Čitav niz kompetencija

Kako je pojasnio Alan Mutka, voditelj studija Računarstva, završetkom studija Računartva na bjelovarskoj Visokoj tehničkoj školi, studenti će biti osposobljeni za čitav niz različitih poslova iz IT sektora.
-Riječ je o izradi računalnih aplikacija za osobna računala i web, kao i izradi aplikacija za ugradbena računala i industrijske sustave te izradi aplikacija za mobilne uređenje. Također, naši će studenti biti osposobljeni za poslove projektiranja, programiranja i održavanja računalnih baza podataka, kao i za upravljanje informacijskim sustavom i planiranje njegova razvoja. Tu je i izrada poslovnih informacijskih sustava i sustava podrške poslovnom odlučivanju uz razumijevanje funkcionalnih zahtjeva, upravljanje i održavanje mrežne infrastrukture te podrška korisnicima prilikom implementacije korištenja IT aplikacija – pojasnio je Mutka.