Trenutno najveći infrastrukturni projekt Grada Bjelovara, obnova prometnice dugačke 2,5 kilometara u Starim Plavnicama, kasni s realizacijom zbog kašnjenja jednog drugog kapitalnog infrastrukturnog projekta, aglomeracije.

Neće biti sankcija

Iako je s izvođačem radova, bjelovarskom tvrtkom Poduzeće za ceste koja je posao dobila na javnoj nabavi, potpisan ugovor o dovršetku radova najkasnije do 31. srpnja ove godine, to se nije dogodilo. Štoviše, iz gradske blagajne do sada je, ako je vjerovati aplikaciji za transparentnost, odrađen posao u vrijednosti oko milijun kuna, što je otprilike 20 posto troškova. Iako se većina troškova rekonstrukcije Starih Plavnica, čak 85 posto, treba „pokriti” iz EU fondova, komunalni pročelnik Ivica Markovinović smatra da ne treba strahovati da će zbog kašnjenja realizacije uslijediti sankcije.

– Ugovor s izvođačima radova je do 31. srpnja ove godine, ali ugovor s resornim ministarstvom traje od kraja godine. Radovi kasne zbog promjene projekta u dijelu koji se odnosi na zadnjih 300 metara kod Bjelovarskog sajma gdje se je pješačka staza morala premjestiti s lijeve na desnu stranu zbog aglomeracije koja još uvijek nije započela – pojasnio je pročelnik Markovinović.

Nema pogreške

Na pitanje čija je to pogreška, odgovorio je da nema pogreške, nego se rekonstrukcija Starih Plavnica projektirala prije pet godina, kada još nije bilo projekta aglomeracije. Naime, projektom aglomeracije obuhvaćena je i izgradnja kanalizacije u tom dijelu Starih Plavnicama, pa se pješačka staza morala premjestiti. Sreća u nesreći je da će stanovnici Starih Plavnica u tom dijelu ulice imati nogostup i s lijeve i s desne strane.

Prema najnovijoj procjeni, rekonstrukcija prometnice u Starim Plavnicama, kazao je pročelnik Markovinović, dovršit će se početkom listopada ove godine.

Jako puno gradilišta

Inače, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak danas je održao tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavljena sanirana atletska staza Sokolana, projekt vrijedan 237 tisuća kuna, pri čemu je hrvatski olimpijski odbor sufinancirao 70 tisuća kuna. U pratnji pročelnika Markovinovića i zamjenika Igora Brajdića i Valne Bastijančić Erjavec gradonačelnik Hrebak obišao je i novoasfaltiranu prilaznu cestu u duljini od 380 metara pored tvornice Troha dil. Ti su radovi vrijedni 200 tisuća kuna, a pružit će veći komfor brojnim posjetiteljima Bjelovarskog sajma. Prilazna cesta do Velikog Korenova, na žalost, nije asfaltirana.

Obilazeći radove, gradonačelnik Hrebak poručio je da će tijekom sljedeća dva tjedna obići 28 gradilišta, a napomenuo je kako je u Bjelovaru trenutno otvoreno više od 50 gradilišta.