Osnovana davnih 60-ih godina prošlog stoljeća, “Štefanje poljoprivredna zadruga” jedna je od rijetkih iz tog vremena koja je uspjela preživjeti do danas. Kao što i samo ime kaže, ova zadruga djeluje na području općine Štefanje koja je tradicionalno poznata po ratarstvu i stočarstvu što su i glavna područja koja rad ove zadruge pokriva. U svom su radu itekako uspješni, a ogleda se to u broju zadrugara kojih je trenutno 11.

Brojne djelatnosti

-Osnovni koncept razvoja zadruge vezan je uz organizaciju poljoprivredne proizvodnje u kooperaciji s obiteljskim gospodarstvima, kao i poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Predmet poslovanja zadruge sastoji se od niza djelatnosti sukladno Zakonu o zadrugama. Tako organiziramo zajedničku poljoprivrednu proizvodnju, nabavljamo repromaterijal, strojeve i opremu, prodajemo gotove proizvode iz zajedničke proizvodnje, pružamo i obavljamo stručne savjetodavne usluge za naše članove, ali i za druge poljoprivrednike. Isto tako, osiguravamo repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju te vodimo knjigovodstvene, računovodstvene i finacijske poslove i usluge – pojašnjava Mirko Golubić, upravitelj PZ Štefanje, koji je na čelu ove zadruge od 2008. godine. Koliko su zadrugari u proteklih nekoliko godina imali koristi od članstva u ovaj zadrugi najbolje govore konkretni potezi koje je štefanjska zadruga poduzela kako bi im pomogla.
-Još 2006. godine, kada je vladala velika kriza na području svinjogojstva, smo organizirali interventni otkup svinja u vrijednosti pola milijuna kuna. Od 2005. do 2011. godine čak 80 poljoprivrednika se udružilo na temelju Ugovora o plodouživanju te su im temeljem tog ugovora isplaćivani poticaji koje inače ne bi mogli dobiti jer pojedinačno nisu imali dovoljno zemlje. Također, imamo dugogodišnju suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i jednom komercijalnom bankom temeljem čega godišnje kreditiramo sjetvu na čak 500 hektara zemlje. Naime, kao zadruga kupimo repromaterijal, a poljoprivrednici nam novac vraćaju na kraju godine nakon žetve. Također, organiziramo otkup pšenice, kukuruza i soje – napominje naš sugovornik dodajući kako je ova zadruga 2006. godine imala 2,6 milijuna kuna prometa da bi do 2016. godine godišnji promet narastao na 6,2 milijuna kuna. Nastavlja kako zadruga u svom vlasništvu ima i zgradu u sklopu koje se obavljaju različite djelatnosti.

Najbolji u Hrvatskoj

-Udruzi umirovljenika Štefanje smo dali prostor na korištenje. U našem se prostoru nalazi i prostor za otkup mlijeka koji smo našim mljekarima dali na korištenje, a najslađi dio priče se odnosi na tvornicu bombona čijim smo vlasnicima iznajmili prostor – pojašnjava Golubić najavljujući buduće planove.
-Ove godine planiramo organizirati proizvodnju buča za bučino ulje. Naime, kontinuirano širimo područje naših djelatnosti te pokušavamo što više izaći u susret zahtjevima naših zadrugara i kupaca. Cilj osnivanja zadruge prvenstveno je bio udruživanje poljoprivrednika u jednu cjelinu kako bi kao takav subjekt mogli izaći na zahtjevno tržište. Želimo biti servis za poljoprivredu i sve vezano uz nju na našem užem i širem području, a u tome smo i vrlo uspješni što potvrđuju i priznanja koja smo dobili. Tako nas je Bisnode Hrvatska 2015. godine uvrstila u pet posto najboljih poslovnih subjekata u Hrvatskoj čime smo dobili pravo postati nositelj certifikata bonitetne izvrsnosti. Također, nekoliko godina ranije nas je Poslovni.hr uvrstio u 19 posto najboljih u Hrvatskoj prema kriteriju stvaranja nove vrijednosti – naglašava Golubić.