Kao što se kupci automobila lome oko odluke kupiti novi, domaći rabljeni ili rabljeni auto iz uvoza, isto vrijedi i za poljoprivrednike kad je riječ o traktorima. Bez dobrog i pouzdanog traktora nama ozbiljne poljoprivrede, no cijena se uvijek pojavljuje ako najveća prepreka. Stoga se mnogi odlučuju na pogled preko granice što međutim donosi iste zamke kao i kod kupnje rabljenih automobila.
-Istina je da je vani izbor puno veći i velika je ponuda rabljenih strojeva ali isto tako ne možete znati je li sve u redu sa traktorom. Tek kad počnete raditi možete uočiti nedostatke – kaže Željko Krapec iz Severina koji se bavi ratarstvom i obrađuje stotinjak hektara površina gdje sije sve vrste žitarica. Dobra mehanizacija je tu jako bitna, ali za ozbiljnu poljoprivredu ne dolaze u obzir slabašni strojevi. To znači da niti cijena rabljenih nije bagatelna, bez obzira kupovali ih sami u inozemstvu ili preko neke od tvrtki koje nude takve traktore.
Rješenje je u najmu
-Za potrebe mog gospodarstva traktor mora imati od 130 do 150 konjskih snaga kako bi se posao obavio kako treba. Takvi su traktori skupi pa i za deset godina stari stroj morate izdvojiti od četrdeset do pedeset tisuća eura, a sa druge stane to ipak nije novi traktor – kaže Krapec i dodaje kako je i održavanje traktora samo po sebi skupo. Stoga je pronašao rješenje koje može podnijeti financijska konstrukcija OPG-a, a istovremeno se mogu odraditi svi potrebni poslovi u polju.
-Umjesto da kupujem veliki traktor koji mi treba samo nekoliko puta godišnje, a ostatak vremena bi stajao, ja traktor iznajmim kada treba izorati polja. Postoje tvrtke koje se time bave i za nekoliko tisuća kuna obavim sve što je potrebno- napominje Željko Krapec.
I dok takav pristup vrijedi kod ratara, proizvođači mlijeka ne mogu tako raditi i njima je potrebna vlastita mehanizacija.
-Nije tajna da se novi traktori slabo prodaju, jer je na selu sve manje novca. Ja moram uzimati nove traktore jer se ne mogu osloniti na stare zbog amortizacije. Traktori su na lizing i nakon pet godina ih mijenjam za nove, a cijena je od 75 do 120 tisuća eura i tu ne nema pomoći . Ne znam što bih počeo sa traktorom starim deset godina-kaže Mladen Šolčić iz Patkovca, najveći proizvođač mlijeka u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.
Farmeri nemaju izbora
Šolčić dodaje ikako farmeri puno više troše mehanizaciju i rabljeni traktori koji iza sebe već imaju veliki broj radnih sati to ne bi mogli podnijeti na duži rok.
– Trebaju mi veliki traktori od 150 do 200 konja jer obrađujemo puno zemlje. Obrađujem 400 hektara i ne mogu ništa sa traktorima od 100 konja. Mi za razliku od ratara, sve dva puta oremo zbog hrane za krave, tu je miksanje hrane, priprema silaže i strojevi su stalno u pogonu. Potrošim 90 tisuća litara dizela godišnje, i to je jako veliki broj radnih sati i mehanizacija mora biti nova – kaže Mladen Šolčić.

Godišnje se proda 500 komada
Prema podacima Gospodarskog lista u 2015. godini je kroz postupak utvrđivanja prošlo ukupno 1279 traktora, a od toga je bilo 440 novih i 839 rabljenih traktora. Najviše se kupovao John Deere, a poslije njega Deutz Fahr, kao što je uglavnom bilo i prijašnjih godina. Hrvatsko tržište bi u normalnim okolnostima moglo progutati brojku od 1500 do 2000 traktora godišnje, i do 2010. ih se i prodavalo toliko novih, a potom je taj prosjek pao na 500. Daljnje propadanje je zaustavljeno, ali je evidentno i da raste broj prodanih rabljenih traktora. Obrat na tržištu izravno ovisi o ukupnom stanju u poljoprivredi pa seljaci željno čekaju prve poteze nove Vlade.