Dio stanovnika Ulice Matije Gupca ovih dana obratio se bjelovarskom gradonačelniku Dariju Hrebaku sa zahtjevom za izmještanjem javnog WC-a na Boriku, preko puta njihovih kuća, čija je izgradnja u tijeku. Marina Lukčin, jedna od stanarki, pojašnjava kako su i ona i njezini susjedi vrlo zadovoljni što je Grad Bjelovar napokon prepoznao potencijal Borika kao sportsko-rekreativnog centra kakvim se može podičiti malokoji grad u Hrvatskoj te da s punim razumijevanjem i bez prigovora strpljivo čekaju da radovi na uređenju staza i sportskih igrališta završe, bez obzira na buku i ostale popratne pojave. Međutim, smatra da je planirani javni WC na rubu Borika, odmah do prometnice, predaleko od sportskih terena, a preblizu nekim drugim, manje poželjnim korisnicima.

Predaleko igralištima

– Položaj izgradnje javnog sanitarnog čvora izrazito je nepovoljan za sve buduće korisnike, kao i za stanare obližnjih stambenih objekata. Budući javni sanitarni čvor nalazio bi se oko 150 metara dalje od dječjeg igrališta te otprilike jednako toliko i od sportskih igrališta. Smatramo da je na taj način objekt potpuno dislociran i u budućnosti neće ispunjavati svoju svrhu. Iz tog razloga upitna je njegova svrha i funkcija – stoji u zahtjevu dijela stanovnika Ulice Matije Gupca koji traže izmještaj. Stanovnici upozoravaju i da će, ako se izgradi na planiranom mjestu, sanitarni čvor zbog blizine prometnice ometati vozače, a napominju i da se gradi na području Spomen-parka Borik, iako se igrališta i ostali sadržaji koji se uređuju nalaze u drugom dijelu Borika.

– U Gradu već imamo jedan javni sanitarni čvor na Gradskoj tržnici te svi znamo da se iz njega širi neugodan miris, iako je redovito održavan – napominju građani u svojem zahtjevu dodajući kako su njihovi domovi udaljeni od lokacije budućeg sanitarnog čvora na Boriku tek oko tri metra. Lukčin upozorava i na beskućnike koji se okupljaju u napuštenoj kući u obližnjoj Ulici Vladka Mačeka, a u kojoj je ne tako davno izbio požar koji je prestravio ostale stanovnike toga dijela grada. Kaže da bi upravo oni mogli biti najčešći korisnici novog sanitarnog čvora na Boriku.

Oštećenje stabala

Prosvjednicima se pridružio i gradski vijećnik Nenad Nekvapil koji također napominje kako smatra da se područje Borika treba preurediti, ali ne brzopleto i bez kvalitetno pripremljenog projekta.

– Borik kao zelena oaza Bjelovara mora se napraviti sustavno. Građani nisu protiv WC-a, ali WC-i moraju biti u sklopu projekta i ne smiju nagrđivati okoliš. I to ne samo WC-i nego i tekuća voda i svi ostali sadržaji koji su potrebni ljudima koji će boraviti u Boriku – poručio je Nekvapil. Ukazao je i na problem mehaničkog i kemijskog oštećenja stabala do kojeg dolazi upotrebom građevinske mehanizacije preblizu stablima.

– Prvo se kopanjem mehanički uništava stablo, a onda se postavljanjem asfalta uništava korijenje. Posljedica će biti da će se stabla osušiti, a asfalt nadignuti. A sve to dogodit će se jer se radi stihijski, a ne planski – upozorio je Nekvapil.

Kako doznajemo, za nezadovoljne stanovnike organiziran je prijem kod gradonačelnika u ponedjeljak, 1. srpnja.