Bjelovar je razvojem svojih učilišta počeo sve više privlačiti studente iz raznih dijelova Hrvatske koji su si primorani naći adekvatan smještaj. Od smještaja student ne očekuje puno, tek nisku cijenu, namješten stan i, po mogućnosti, blizinu fakulteta. Vođeni ovim faktorima, istražili smo oglasnike te nazvali nekoliko stanodavaca. Stan, odnosno soba u Bjelovaru može se naći u cjenovnom rangu od 700 do 1200 kuna, a izbor je relativno slab. Iznajmljuje se stan s više soba i za više osoba, a ima i onih nešto komfornijih gdje student ili studentica mogu boraviti sami, ali, naravno, za nešto veću cijenu.

Visoka tehnička škola

Primjerice, stan u stambenoj zgradi na prvom katu veličine 39 metara kvadratnih, u blizini srednjoškolskog centra iznajmljuje se po cijeni od 687 kuna po osobi, ali cijena je bez režija koje se dijele na broj stanara, a nisu veće od 500 kuna zimi. Upravo ovaj stan, kao i mnogi drugi, iznajmljuje se isključivo studenticama.

Problematika je to koja u drugi plan stavlja muške studente kojih je, zbog Visoke tehničke škole, veliki broj. Oni se, pak, moraju zadovoljiti s preostalim stanovima, pa im je izbor daleko manji nego što je to studenticama. Budući da je Bjelovar nije toliko poznat studentski grad, ni smještaj nije dovoljno prilagođen za njih. Ukoliko student koji se hrani u menzi, želi samo stan i kupaonicu, u Bjelovaru će je teško naći. Stanovi su uglavnom potpuni i s kuhinjom, a izbora nema puno. Mnogi od studenata ne zahtijevaju prijavu boravišta, jer za njih to predstavlja samo dodatnu komplikaciju, a s njima se često slažu i stanodavci.

Parkirno mjesto

Kako je školska, odnosno fakultetska godina tek startala, očekivali smo veći broj oglasa za iznajmljivanje stanova, ali njih jednostavno nema. Neki od stanova nalaze se van središta grada, pa se tako stan u kući, veličine 25 metara kvadratnih, u Malim Sredicama, iznajmljuje za mjesečnu cijenu od 820 kuna. Režije nisu uključene u cijenu, ali zato jest parkirno mjesto koje našim studentima, nažalost, nije od koristi. Ukratko, studentice u Bjelovaru nešto će lakše pronaći mjesto za stanovanje od bjelovarskih studenata, a najbolje će proći one koji si pronađu cimerice.