Svaki početak nove pedagoške godine u pet bjelovarskih vrtića otvara stara pitanja – jesu li nakon završetka upisnih rokova zadovoljene sve potrebe roditelja te trebaju li Bjelovaru novi prostori predškolskih ustanova. Sudeći po konačnim rezultatima, nameće se zaključak kako se ni ove godine nije dogodilo ništa nova – svi su vrtići popunjeni do posljednjega mjesta, a liste čekanja mahom su rezervirane za mališane koji su stasali za jasličke skupine.

 Potrebe veće od kapaciteta

Kristina Baršić, nova ravnateljica vrtića Bubamara, potvrđuje kako nakon završenih upisa dijele upravo takvo iskustvo.
-Bili smo doslovno zatrpani zahtjevima roditelja, no zbog trenutačnih prostornih kapaciteta, jednostavno nismo mogli upisati svu djecu. Najveći pritisak je bio na upražnjena mjesta u jaslicama. Kako smo mogli upisati svega 13 djece, 15-ak zahtjeva je ostalo na listi čekanja. Premda su ovogodišnji upisi završeni, roditelji i dalje svakodnevno nazivaju, raspitujući se za mogućnost smještaja – kaže Kristina Baršić.

Inače, u ovome se vrtiću već neko vrijeme vuče svojevrsni paradoks, kojega bi dodatnim sufinanciranjem troškova mogao ukloniti Grad Bjelovar. Naime, podsjeća i sama ravnateljica, u ovoj ustanovi su raspoložive još dvije prostorije, čijim bi se uređenjem i opremanjem otvorilo preko 30 novih mjesta.

Gradski vrtić, zajedno sa svim područnim objektima može prihvatiti 476 djece svih dobnih skupina, a početak nove pedagoške godine dočekuju dupkom puni, potvrđuje ravnateljica Anna Lauš. I u ovoj je ustanovi tijekom upisnog roka najveći pritisak roditelja bio na upražnjena mjesta u jasličkim skupinama.

-Ovih dana slažemo naše liste kako bi smo formirali dobne skupine, a za ovaj ponedjeljak smo sazvali roditeljski sastanak na kojemu ćemo pokušati riješiti problem onih koji su ostali neupisani, a riječ je o 14 djece jasličke dobi – kaže ravnateljica Lauš. U Cicibanu pak, imaju jasnu situaciju – u glavnom i područnom objektu, kao i jaslicama, nestane više ni „šibica“. Ravnateljica Senka Marija Ivanušec potvrđuje kako je nakon upisnoga roka na adresu vrtića pristiglo nekoliko upita roditelja za jasličku skupinu, no riječ je o predbilježbama za 2018. godinu, što ne smatraju listom čekanja.

Upisni prioriteti

Inače, Ciciban ima kapacitet za ukupno 210 mališana, no kao i u svim vrtićima, pri upisima vode računa o prioritetima. Upražnjena mjesta, naime, popunjavaju se već upisanim mališanima koji prelaze u stariju skupinu, a prednost imaju i oni čija braća ili sestre već polaze vrtić. Stoga se u svim predškolskim ustanovama ponavlja praksa maloga broja novoupisane djece, posebice ako se računa i na pokušaje dosezanja pedagoškog standarda koji diktira broj djece u skupinama.

Potvrđuje to i primjer vrtića Osmijeh, koji je, napominje ravnateljica Marina Hehet Valentić, za novu pedagošku godinu osigurao novi prostor, čime su proširili smještajni kapacitet za dodatna 22 mjesta namijenjena mališanima srednje vrtićke dobi.

-Unatoč tomu, u naša dva objekta sa ukupno sedam skupina, računajući na zadane prioritete i norme pedagoškog standarda, upisali smo svega 20 novih polaznika – kaže ravnateljica. Vrtić Pinokio pak jedina je predškolska ustanova u kojemu nije organiziran jaslički smještaj, no i ovdje je popunjeno i posljednje slobodno mjesto. Ravnateljica Silvana Đurđević kaže kako će u novu pedagošku godinu krenuti oko 30 novoupisane djece te da će time biti popunjeno i posljednje od 60 raspoloživih mjesta.