Ukupno 6 462 mjesta preostalo je u svim srednjim školama u Hrvatskoj za jesenski rok upisa u srednje škole. S obzirom na to da je ondje i najveća upisna kvota, najviše je mjesta, 1155, ostalo u Gradu Zagrebu, potom slijedi splitsko-dalmatinska sa 702 slobodna mjesta, primorsko-goranska s njih 359 i tako redom.

 Ukidanja neće biti

Naša, Bjelovarsko-bilogorska županija nalazi se negdje u sredini državne popunjenosti kada su u pitanju srednjoškolski obrazovni programi. Mjesta u njezinim školama ima za još ukupno 297 đaka. Najviše u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar, 51. Među nepopunjenim programima najviše se ističu ekonomisti i agroturistički tehničari. I u jednima i drugima ima više praznih mjesta nego što ih je upisano u ljetnom roku, među ekonomistima 13, a agroturistima 15.

– Ukidanja neće biti jer su djeca u ljetnom roku već upisana. Mi smo predložili kombinaciju razreda agroturista i ekonomista jer oba su četverogodišnja programa i neke predmete mogu zajedno slušati, a stručne će odvojeno. Konobare i kuhare ćemo isto spajati, a tri prazna mjesta u hotelijersko-turističkom tehničaru nisu problem. S prodavačima također nije problem, iako ih imamo malo, jer ove godine provodimo eksperimentalni program pa nije bitno koliko je učenika u razredu – objasnila je ravnateljica daruvarske Ekonomske i turističke škole Dinka Kavalir.

Uz ekonomiste u Daruvaru, praznih mjesta u tom obrazovnom programu ima i u Bjelovaru i to 12. Kada su pak u pitanju ostale srednje škole u županijskom središtu može se reći kako je najpopunjenija Opća gimnazija u kojoj nema praznih mjesta, a tek po jedno ima među građevinskim tehničarima u Tehničkoj školi i među komercijalistima u Komercijalnoja i trgovačkoj školi. Najviše đaka i to u nekoliko programa u jesenskom roku u Bjelovaru može primiti Obrtnička škola, ukupno 40. Još više, čak 42 slobodna mjesta nude se u grubišnopoljskoj srednjoj školi Bartola Kašića, najviše 15 u smjeru automehaničara za kojima jagma na ljetnom roku nije vladala niti kada je u pitanju srednja škola s drugog kraja županija, ona čazmanska gdje je za taj smjer ostalo još 10 slobodnih mjesta.

 Konačna ljestvica

Inače, u Čazmi još dva mjesta imaju i u općoj gimnaziji, osam među tehničarima cestovnog prometa, te čak 12 u vozačima motornog vozila. Detaljnije informacije o svim školama i nepopunjenim mjestima nudi se na internetskim stranicama upisi.hr pa svi koji još tragaju za srednjoškolskim obrazovanjem imaju vremena sve do 27. kolovoza odrediti svoj smjer. Konačna ljestvica poretka u upravo započetom jesenskom roku bit će objavljena 30. rujna, a dan kasnije u željene škole moraju biti dostavljene i upisnice.