Da se hrvatski uzgajivači stoke imaju čime dičiti potvrdila je 27. Državna stočarska izložba koja je i ove godine bila središnji događaj prošloga vikenda održanog Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu. Kako i ne bi kada je predstavljeno najbolje od najboljeg iz domaćeg selekcijskog uzgoja.

S raznih strana Lijepe naše na sajam je pristiglo 212 uzgajivača sve kako bi predstavili čak 543 grla stoke svih vrsta; od goveda, svinja, konja, ovaca, koza, peradi pa sve do pčela. Pored nekoliko desetaka konvencionalnih pasmina, predstavljene su hrvatske izvorne i ugrožene pasmine koje imaju veliko genetsko, etnografsko i proizvodno značenje. Prepoznaju to sve više i uzgajivači kojima pomaže i država pa se vračaju uzgoju istarskog goveda i buš e no najviše sve popularnijoj crnoj slavonskoj svinji. Na OPG-ima je sve više i autohtonih pasmina peradi od kokoši hrvatice, zagorskog purana do križevačke kukmice te mnogima malo poznate dravske guske. Ipak najbrojnija i ove godine bila su goveda. Predstavljeno je čak 161 grlo i to u 15 pasmina što mesnih, što mliječnih i kombiniranih goveda. A kako je govedarstvo i dalje glavni pokretač poljoprivredne proizvodnje, otvorenje Državne izložbe stoke pripala je najmlađim uzgajivačima o kojima ovisi budućnost poljoprivredne proizvodnje.

Bambino kup

Riječ je o Bambino kupu, zasigurno najatraktivnijem događaju stočarke izložbe na kojem se ove godine predstavilo 25 malih uzgajivača u dobi od tri do 15 godina. Obučeni u narodne nošnje kraja iz kojega dolaze zajedno sa svojim telićima prodefilirali su prostorom aukcijske dvorane predstavljajući svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na ponos roditelja djedova i baka.

Prvi puta na Bambino kup iz svog rodnog Međumurja stigla je četverogodišnja Ines Vranović u pratnji djeda.

-Od prvog dana dolazim na ovaj sajam, a sada kada je gospodarstvo naslijedio sin dolazim s unukom, koja će nadam se, jednog dana nastaviti obiteljsku tradiciju. Istina, da se puno toga treba promijeniti kako bi se od poljoprivrede posebno proizvodnje mlijeka moglo pristojno živjeti, jer s ovom cijenom mlijeka koja jedva doseže 2,5 kune teško se živi – kazao je Đuro Vranković, djed najmlađe sudionice Bambino kupa. Da se još puno toga mora posložiti kako bi se od stočarske proizvodnje moglo pristojno živjeti smatra i Tomislav Bukal iz Prašćevca koji je i ove godine na sajamu izložio svoja najvrijednija grla.

-Redovito dolazim na Državnu izložbi stoke i predstavljam kako bi predstavio uzgojni rad našeg domaćeg simentalca od kojeg ne odustajem. Ove godine izlažem četiri grla, a kako su neka od njih i potomci šampionskog grla koja potječe iz moje staje moram reći da i ove godine očekujem neku od nagrada. Bila bi mi to satisfakcija za sav trud koji ulažem tijekom godine. Na farmi trenutno imam 140 grla stoke od kojih je 70 muznih krava. Iako je riječ o kravama s viskom mliječnošću, proizvodnja mlijeka je sve neisplativija. Država bi trebala uvesti puno više reda kako bi se zaustavio prevelik uvoz te pojednostaviti još uvijek silno kompliciranu proceduru dobivanja potpora iz programa ruralnog razvoja kako bi mogli osuvremeniti svoju proizvodnju i na taj način postati konkurentniji na tržištu – tvrdi Bukal. Da se u tom smjeru ide tvrdi ministrica poljoprivrede Marija Vuković, osim što je najavila skorašnje raspisivanje novih natječaja iz programa ruralnog razvoja namijenjenih razvoju i podizanju konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, obećala je skorašnje donošenje dugo iščekivane strategije razvoja hrvatske poljoprivrede.

Najatraktivnije grlo sajma

Da se dodjeljuje nagrada za najljepše grlo sajma ove godine ta bi titula zasiguno došla u ruke Maria Gašaprina iz Višnjana, vlasnika devetogodišnjeg ljepotana Boškarina. Riječ je tonu teškom kastratu koji svojom pojavom i mirnoćom malo koga može ostaviti ravnodušnim. Boškarin je slobodno možemo reći najljepši primjerak istarskog goveda simbola Istre od kojeg su isrijani napravili brend. Osim što je postao sastavni dio agro turističke ponude Istre od njegovog se visokovrijednog mesa pripremaju pravi gastronomski specijaliteti.