Iako svi znaju da će snijeg prije ili kasnije pasti, kada se to dogodi nerijetko osvanu naslovi da je opet iznenadio zimsku službu. Snijeg u prosincu ipak ne bi smio biti iznenađenje, a u bjelovarskom Poduzeću za ceste koje je zaduženo za čišćenje gradskih ulica kažu da su potpuno spremni za prve pahulje.
-Nabavili smo sve što je potrebno, 600 tona soli i 600 kubika agregata, a vozila su također pripremljena za izlaz na teren. Imamo ukupno 13 vozila koja mogu u svakom trenutku krenuti u čišćenje gradskih ulica- kaže Alen Šoštarko, voditelj zimske službe u Poduzeću za ceste.
Izmjenama zakona i spuštanjem mjerodavnosti sa županije na gradove, Bjelovar je dobio nove kilometre o kojima mora skrbiti, tako da i zimska služba treba od snijega čistiti ukupno 279 kilometara cesta. U PZC-u kažu da sa raspoloživim snagama to mogu odraditi.
Od centra prema periferiji
-Pod nama nisu jedino državne ceste, a sve druge mi moramo očistiti. Iskustvo je pokazalo da to možemo obavljati u traženim rokovima. Nemamo određene prioritete ali idemo od centra grada prema periferiji. U roku od 24 sata, a uglavnom i kraće sve će ulice biti prohodne i očišćene. Naravno da uvijek ima nekih građana koji su nezadovoljni, no ne možemo u istom trenutku stići na sve strane- kaže Šoštarko.
Kad snijeg zabijeli i padnu ozbiljnije količine u trenutku se stvara kaos na cestama, čemu često pridonose i sami vozači. U PZC-u stoga pozivaju građane da im olakšaju posao i ubrzaju čišćenje ulica.
-Nepropisno parkiranje stvara najviše problema jer ralica ne može proći ulicama. To je najizraženije u Šenoinoj ulici koja je ionako jako uska, a kad padne snijeg postaje neprohodna. Problema ima i u nekim naseljima gdje neki građani jednostavno ostave automobile parkirane na cesti i odu. Tada mi moramo zvati policiju i dok se vozilo ne ukloni gubi se dragocjeno vrijeme – napominje Šoštarko.
Građani isto tako moraju imati na umu da prema novom zakonu na cesti može biti do do 15 centimetara snijega, a da se ona i dalje smatra prohodnom. U tom slučaju niti prozivanje zimske službe nema smisla, niti učinka.