Sa 55.000 četvornih metara, tri asfaltirana igrališta za košarku, nogomet i odbojku, trim stazom te dječjim igralištem, bjelovarska sportska zona Borik iz godine u godinu privlači sve veći broj naših sugrađana. Ako je većina njih zadovoljna sadašnjim standardom opremanja, daleko je više onih koji će se požaliti na održavanje terena, tvrdeći kako Grad koji brine o održavanju ovog prostora ipak premalo ulaže u poboljšanje uvjeta rekreativaca. Potvrdio je to prof. kineziologije i tajnik Školskih sportskih društava Nikola Kovaček s nekoliko podataka o sadašnjem stanju sportskih terena.

 „Opasno“ igralište

-Trenutno je najveći problem košarkaško igralište koje vapi za obnovom. Naime, sadašnja podloga je istrošena i skliska, što uključuje stalan rizik od ozljeđivanja igrača, a većina rekreativaca drži kako bi dobro došlo proširenje sadašnje trim staze i uređenje sanitarnog čvora. S druge pak strane, dio roditelja predlaže povećanje broja sprava na dječjem igralištu čime bi se omogućile i vježbe koordinacije i nekih drugih vještina. Osim Grada, o Boriku u okviru svojih mogućnosti brinu i oni koji ga koriste pa je, primjerice, lani udruga Mali olimpijac na inicijativu roditelja učvrstila ploču i obruče za košarku. U odnosu na ranije godine, sadašnje stanje je daleko bolje, posebice u dijelu košnje trave i rasvjete, ali očekujemo kako će bar dio ovih prioritetnih zahvata uskoro dobiti i vidljivo rješenje – kaže Kovaček.

U Gradskoj upravi tvrde kako u proračun nije uvrštena posebna stavka za ovu zonu o kojoj se skrbi u okviru održavnja zelenih površina i gradskih igrališta. Međutim, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Ivica Markovinović najavljuje kako bi uskoro moglo doći do značajnijih promjena u dosadašnjoj praksi održavanja Borika.

 Rješenje na pomolu

-U okviru programa promicanja održivog razvoja prirodne baštine koji se financira iz europskog fonda regionalnog razvoja prijavljen je i projekt Borika. To se ponajprije odnosi na uređenje trim staze, dječjeg igrališta, sanitarnog čvora, rasvjete i još nekih detalja ukupne vrijednosti 1,4 milijuna, dok cjelokupni projekt za područje grada iznosi četiri milijuna kuna. U slučaju izostanka potpore, realizirat ćemo pojedinačne zahvate koji su već predviđeni ovim projektom – zaključuje Markovinović.