Zajedno s mađarskim gradovima Hevizom i Zalaegerszegom te Gradom Koprivnicom, Čazma zajedno sudjeluje na europskom projektu “Sport Cannot Stop at Borders” (Sport bez granica). Ovaj se projekt odvija u sklopu INTERREG programa hrvatsko-mađarske suradnje za koji je Gradu Čazmi odobreno 50 tisuća eura. Cilj programa je povezivanje stanovnika s obje strane granice, kroz organizaciju sportskih događanja, koji mogu poslužiti kao temelj budućoj suradnji. Projekt je ukupno vrijedan gotovo 200 tisuća eura, a Europa ga financira sa 85 posto. Projekt je započeo 1. svibnja ove godine i trajat će sve do 31. kolovoza sljedeće godine i sastoji se od kampova za djecu, sportskih događaja, razmjene djece i odraslih, učenja stranih jezika, predstavljanja tradicijskih i kulturnih vrijednosti uključenih gradova.

Posljednji od tih sportskih kampova održao se u mađarskom Zalaegerszegu, gdje su se tijekom proteklog tjedna održavao kamp za džudo. Na kamp je u Mađarsku otputovalo šestero učenika Srednje škole Čazma, uz stručnog voditelja, koji je ondje također boravio tjedan dana. Mladi Čazmanci ondje su boravili potpuno besplatno i uz borilačku vještinu džudo, u tih su tjedan dana učili i osnove mađarski jezik.

Jezik naših sjevernih susjeda mladi Čazmanci će moći utvrditi već tijekom sljedećeg mjeseca, kad se u Hevizu od 21. do 27. studenog održava rukometni trening kamp. U travnju sljedeće godine u u Čazmi će se održati nogometni kamp, a u Koprivnici mjesec kasnije i košarkaški kamp. Podsjetimo, Grad Čazma je još prije mjesec dana objavio Javni poziv čazmanskim srednjoškolcima, a predstavnici Grada Čazme i Razvojne agencije Čazma održale su i prezentaciju ovog programa u Srednjoj školi Čazma, kako bi zainteresirali učenike za sudjelovanje. Ti su napori očito urodili plodom jer se za sudjelovanje u sportskim kampovima javio priličan broj učenika.