BJELOVAR /GUDOVAC – Svega nekoliko dana pred pojavu epidemije koronavirusa u Hrvatskoj počele su se zahuktavati aktivnosti oko obnove porušenog spomenika Vojina Bakića u Gudovcu. Sjednicu u Bjelovaru je sazvao koordinator inicijativnog Odbora Nenad Nekvapil. Bio je to već drugi korak u kratkom vremenu i kako kaže Nekvapil s odličnim rješenjima koja bi se mogla ubrzo ostvariti.

Sjednici su prisustvovali Zlatko Barila, zamjenik predsjednika skupštine BBŽ, zamjenica župana Bojana Hribljan, predsjednik UABA Bjelovar Berislav Crnčić, povjesničarka umjetnosti Davorka Perić , akademska slikarica Valerija Mrkobrad, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovar Dušan Margetić, Marijo Jalšovec iz muzeja Grada Bjelovara, Nada Beroš, kustosica, Darko Karanović predsjednik županijskog VSNM-a i posebne gošće unuke Vojina Bakića, arhitektice i docentice Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Ana Martina i Vjera Bakić.

-Pronašli smo rješenje i odlučili da će na mjestu srušenog spomenika ‘Gudovčan’ biti postavljen Bakićeva suvremenija skulptura. Otprilike iste visine. Nisam vičan umjetnosti pa ne bih želio nešto krivo izreći, ali sam siguran da smo pronašli pravi put i nadam se da ćemo konačno dočekati trenutak kada će opet Bakićevo djelo biti postavljeno u Gudovcu – kaže Nekvapil.

‘Gudovčan’ je miniran 1991. godine, a dijelovi spomenika su nestali

Prema njegovim riječima oko novog spomenika do sada su se već usuglasili i mjerodavni konzervatori, a zamisao je da cijeli spomen park bude uređen po ideji Bakićevih unuka. Uz novu skulpturu trebao bi biti napravljen i spomenik spomeniku, jednodimenzionalni prikaz Bakićevog “Gudovčana” s popratnim tekstom.

Nažalost, nakon posjete Dušana Margetića i Dušana Zorića Ministarstvu kulture Republike Srbije i Muzeju historije Jugoslavije u Beogradu, može se samo konstatirati da ne postoji nikakav odljev Bakićevog “Gudovčana” koji je imao i naziv “pred streljanje”. Kao što znamo Bakićev spomenik posvećen je streljanju Srba gudovačkog kraja, koji se nalazio u zaštićenom Spomen području u Gudovcu, a miniran je i srušen s postamenta 1991 godine. Tako stradao, spomenik je ležao uz postament do 2010.godine. Prema riječima Valerije Mrkobrad samo tri dana nakon što je jedan dokumentarist snimao film o porušenim spomenicima antifašističkoj borbi i stradalom stanovništvu u II. svjetskom ratu dijelovi spomenika su nestali. Spomen područje Gudovac, kao zaštićeno kulturno dobro, ponovno je dobilo svoj registracijski broj, kojim se štiti ovaj događaj i bolno iskustvo stradanja nevinih srpskih civila ovoga kraja – izvijestili su o poduzetom u Vijeću srpske nacionalne manjine.

S obzirom na nemogućnost povratka izvornog Bakićevog rada tako je Odbor i prihvatio prijedlog sestara Bakić i Valerije Mrkobrad kako bi Spomen područje Gudovac ostalo trajno vezano ne samo uz stradanje Srba gudovačkog kraja nego i braće Bakić.Naime, četiri Bakićeva brata stradala su u bespućima Velebita i sustava logora Jadovno.

– Čim nam prilike dozvole opet ćemo se sastati i dogovoriti što sve dalje treba napraviti kako bi spomen područje što prije bilo uređeno i originalna Vojinova skulptura opet bila na zasluženom mjestu – najavio je Nekvapil.


Dodatna kulturna i umjetnička vrijednost

U cijeli posao uređenja uključena je i povjesničarka umjetnosti Davorka Perić, koja je također prihvatila ideju o novom spomeniku. Od nje doznajemo da je ista skulptura planirana za Gudovac nastala u bijelom mramoru postavljena i 1971. u Aranđelovcu.

-Inicijativni odbor za obnovu spomenika u Gudovcu odlučio je da neće ići u rekonstrukciju minirane skulpture Vojina Bakića „Gudovčan“, Pred strijeljanje iz 1955. godine budući da je nakon miniranja 1991. godine skulptura ukradena sa spomen područja na kojem je ležala sve do 2016. godine. Do odluke smo došli nakon što su se povjerile mogućnosti da se odljev pronađe. Budući da ga se nije uspjelo pronaći, na sjednici inicijativnog odbora prihvaćen je prijedlog Ane Martine i Vjere Bakić, unuka Vojina Bakića, da se u spomen područje postavi nova originalna skulptura Vojina Bakića iz serije Istovremenosti za koju postoji sadreni odljev. Na taj način bi mjesto strašnog zločina, spomen područje u Gudovcu dobilo novu skulpturu Vojina Bakića čija apstraktna forma i naziv ‘Istovremenost’ čine spomen područje mjestom komemoracije, promišljanja vremena nekad i danas, te daje dodatnu kulturnu i umjetničku vrijednost ovom važnom povijesnom prostoru, koje je kao spomen područje početkom godine uvršteno u revidirani Registar spomen dobara Republike Hrvatske. Istovremenosti nisu deskriptivne, već kroz svoju formalnu čistoću i metafizički karakter stvaraju novi moment u pristupu komemoriranja ovog povijesnog događaja. Nadalje ostaje otvoreno pitanje stapanja skulpture i uređenja spomen područja – kosturnice i parka, te ishodovanja potrebnih dozvola kao i mogućnosti financiranja – kaže Perić.