Stalni izložbeni postav “Domovinski rat u Daruvaru”, smješten u dvorcu grofa Jankovića, bilježi sve već broj posjeta. Postav svjedoči o uzrocima, tijeku, ishodu i žrtvama srpske agresije na daruvarskom području od 1991. do 1995. godine.

-Moram reći da je broj grupa koji dolaze iz mjeseca u mjesec sve veći. Dolaze nam učenici, kako naši daruvarski, tako i oni koji u Daruvar dolaze u posjet. Imamo i sve veći broj posjetitelja koji se u Daruvaru nalaze kao turisti, dolaze nam pojedinci, ljudi iz inozemstva. Ono što je posebno zanimljivo u toj našoj statistici je da smo imali posjetitelje sa svih kontinenata osim Južne Amerike, a od najegzotičnijih izdvojio bih Koreance. U knjizi dojmova mogu se vidjeti različita pisma i jezici, a moram reći da imamo i jedan osvrt pisan ćirilicom – pojasnio nam je Krešimir Ivančić, predsjednik daruvarske HVIDR-e.

 Planovi i nedovršeni poslovi

O ratu na daruvarskom području posjetiteljima govore njegovi sudionici, momci koji su mahom invalidi Domovinskog rata i nalaze se u mirovini.
– Drago mi je da imamo dovoljan broj volontera koji to odrađuju, a prema najavama od 13. svibnja, kreću dežurstva u dvorcu. Jednu subotu dežura HVIDR-a, drugu MAD, a treću dečki iz policije. Turistička zajednica također daje svog volontera koji je zadužen za ostatak dvorca, tako da ćemo biti spremni za prihvat grupa. Od tih većih skupina evo od ovoga tjedna kreću nam velike grupe koje dolaze iz Daruvarskih toplica – dodao je Ivančić. Iako se na prvi pogled može steći dojam da su u Spomen sobi svi poslovi završeni, planova i nedovršenih poslova još ima.

– Pa da, tako je. Uočili smo da sadašnje, obično, staklo kojim su pokrivene naše vitrine nije najbolje rješenje, jer rubovi nisu obrađeni kako treba, a ono je samo po sebi tanko i krhko. U planu imamo izmjenu tog stakla nekom čvršćom varijantom, a imamo već neke preporuke da to bude kaljeno staklo s dodatnom folijom. Kako mi ulaz u Spomen sobu ne naplaćujemo, a ne prikupljamo ni donacije od posjetitelja, sada smo u potrazi za sponzorom ili sponzorima koji bi nam pomogli oko kupovine spomenutog stakla. Radi se o svega šest tisuća kuna pa se nadam da nećemo morati dugo čekati da obavimo i taj posao – kazao je Ivančić.

 Djeca otišla u Češku

Daruvarsku spomen sobu u svojim redovnim školskim aktivnostima imaju svi učenici daruvarskih škola. Sat povijesti za velik je broj djece prvi susret s ne tako dalekom hrvatskom poviješću. Djeci, ali i svima koji posjete sobu, poseban dojam ostavljaju sami pripovjedači, koji svaki na svoj način iznose osim povijesnih činjenica i neku svoju priču, iznesu neko svoje iskustvo, opišu i govore o svom ratnom putu, svojim suborcima, strahu, osjećajima, razmišljanjima o tome hoće li dočekati živi sutra, o tome što su jeli, gdje su spavali, što je bilo s njihovim obiteljima i djecom koja su otišla u Češku.

– Kako bi bili još pristupačniji svima onima koji dolaze u dvorac, Turistički ured i naš Grad Daruvar planiraju tiskanje dvojezičnog letka, na hrvatskom i engleskom jeziku. Sve je gotovo, sada je na redu Turistička zajednica koja treba materijal tiskati, a i ovdje su nam potrebna dodatna sredstva za bolji tisak na kvalitetnijem papiru. Nadam se da ćemo i za tu aktivnost pronaći nekoga tko će nam pomoći. Pozivam još jednom naše Daruvarčane da dođu i pogledaju Spomen sobu – zaključio je Ivančić