BJELOVAR – U sklopu dvogodišnjeg projekta Erasmus Ka2 strateškog partnerstva čije je koordinator Prva osnovna škola, u Bjelovar su na nekoliko dana došli učitelji iz Španjolske, Poljske, Cipra, Italije i Grčke te su u Prvoj osnovnoj školi održali razne sastanke i satove u sklopu navedenog projekta.

Razgovarali smo s učiteljicom Monicom Marin Saavedra koja dolazi iz španjolskog grada Albacete gdje živi i predaje u školi. Budući da vaš novinar nije posebno vičan sa španjolskim jezikom, a naša sugovornica pak nije s hrvatskim, razgovarali smo na ”neutralnom” engleskom jeziku.

-Dosta sam vidjela Bjelovar u ovih 4-5 dana. Mogu reći da je grad baš miran i imam dojam, jako ugodan za život. Sve je nekako blizu i to se treba cijeniti jer kad živite u velikom gradu sve je užurbano i daleko. Također moram pohvaliti vaš središnji park koji je baš romantičan – započela je Monica. Kaže da je posebno impresionirana činjenicom da naši učenici uče čak tri strana jezika.

Mnogo stranih jezika

-Ne znam da li je u svim školama tako, ali u Prvoj osnovnoj gdje sam nekoliko dana u sklopu projetka, oduševilo me što učenici uče engleski, njemački i češki jezik. Mislim da je to jako pohvalna stvar i da će ti mladi Bjelovarčani kasnije postati pravi poligloti. U mojoj školi u Albaceteu učenici uče samo engleski. Neka škola ima i francuski, ali to zaista samo neke škole – kaže nam Monica. Uspoređujući školski sustav koji je zatekla u Prvoj osnovnoj i njihov u Španjolskoj, kaže da su slični, ali da bi zbog više učenja stranih jezika i nekoliko drugih stvari dala prednost našem sustavu.

-Ova škola u Bjelovaru ima puno bolje uvjete za učenike nego moja u Albaceteu. Mogu reći i da sam zavidna. Mi imamo starije kompjutere, starije učionice i sada vidim da bi trebali poraditi malo na svim tim stvarima – priča nam Monica kojoj ovo nije prvi posjet neke škole van Španjolske.
-Bila sam već u Engleskoj na sličnom projektu. E, za engleske škole moram reći da su naprednije i od naših španjolskih, ali i vaših hrvatskih. Uvijek imaju najnovije tehnologije u školama, sve je vrhunski organizirano. Ali, naravno, sve to ovisi koliko politika ulaže novca u školstvo – naglasila je Monica koja je i pohvalila visoku razinu pristojnosti učenika kao i suradnju nastavnika, a već sutra vraća se u svoju školu u Albacete sa, vjerujemo, mnogo pozitivnih dojmova iz bjelovarske osnovne škole.

Cilj projekta

Inače, cilj dvogodišnjeg projekta Erasmus Ka2 je unapređenje jezičnih i digitalnih vještina kao i razvoj multikulturalnosti kod učenika.

-Prva osnovna škola je koordinator ovog projekta i mi smo jedina osnovna škola u županiji koja ima Ka2 projekt. Zemlje partneri su Cipar, Španjolska, Poljska, Italija, Grčka i naši učenici će u sljedeće dvije godine putovati u te zemlje to jest svaki put će putovati tri učitelja i šest učenika. Sljedeća mobilnost će biti održana u Španjolskoj. Suautorice ovog projekta smo Helena Gustović Ljubić, Nataša Ljubić Klemše i moja malenkost – izjavila je Martina Supančić. (V. Cindrić)