Od nekadašnje vodeće hrvatske tvrtke u montažersko-instalaterskim radovima s 400-tinjak zaposlenih radnika, brojnim zavidnim referencama i 65-ogodišnjom tradicijom, Elektrometal je u stečaju spao na tek 20 do 30 radnika u proizvodnji. Svi ostali, uz izuzetak nekoliko njih koje će odabrati stečajni upravitelj Franjo Otročak da mu pomognu u stečajnom postupku, od 20. listopada pridružit će se vojsci nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje. Propast Elektrometala, započeta prije nešto više od šest godina kada su radnicima prvi puta zakasnile plaće, tako je ušao u predzadnju fazu. Ona posljednja uslijedit će potkraj ove ili početkom iduće godine, kada će se preostala imovina Elektrometala prodavati na javnim dražbama, a novac ostvaren prodajom bit će namijenjen brojnim vjerovnicima, pri čemu su na vrhu liste radnici.

 Banka, Grad i radnici u Odboru vjerovnika

Naime, proteklog četvrtka sastao se Odbor vjerovnika Elektrometala u kojemu su Erste banka, predstavnik radnika, tvrtke HEP Elektra Bjelovar i Stanko d.o.o. Bjelovar te Grad Bjelovar koji će zajedno sa stečajnim upraviteljem odlučivali između četiri pristigle ponude za najam proizvodnih pogona Elektrometala. Najbolja ponuda pristigla je od zagrebačke tvrtke Franc mont s kojom je i potpisan ugovor o najmu. Otročak pojašnjava da su unajmitelja htjeli odabrati prije nego što istekne jednomjesečni otkazni rok za preostalih 134 radnika, koliko ih je dočekalo stečaj. Konačan iznos dugovanja Elektrometala još uvijek nije poznat, s obzirom da su u tijeku prijave vjerovnika. U obrazloženju stečaja naveden je podatak da Elektrometal vjerovnicima duguje 128,5 milijuna kuna, dok preostala imovina iznosi tek 73,8 milijuna kuna.

I dok su dobar dio imovine Eletrometala već tijekom predstečajne nagodbe preuzele financijske institucije, dio je ostao u vlasništvu posrnule tvrtke. Najvrijednijim se smatra vlasništvo nad tvrtkom Elektrometal – distribucija plina, tvrtkom koja sve vrijeme posluje pozitivno. Interes za kupovinom Distribucije već je iskazao Grad Bjelovar, i to preko komunalne tvrtke u gradskom vlasništvu, Komunalca. Određenu vrijednost svakako ima Metalna oprema iz Senja, tvrtka koja se bavi izradom metalnih konstrukcija, a koju je Elektrometal kupio u ona dobra, predkrizna vremena. Spominje se da bi se novcem dobivenim prodajom EM – distribucije plina namirila dugovanja prema radnicima, a prodajom Metalne opreme Zagrebačka banka