BJELOVAR – Dok je recimo u SAD-u gotovo sasvim normalno ušetati u trgovinu mješovite robe pa uz štrucu kruha, litru mlijeka i dječje pelene hladno kupiti sačmaricu, pumpericu, Berettu, Mauser ili Magnum 44, nešto slično u nas se, srećom, ne može dogoditi. Ne samo kupovina, već i držanje oružja, u Hrvatskoj su strogo regulirani i vatreno oružje na legalnom tržištu može se nabaviti tek uz stroge kontrole i liječničke dozvole. Iako je u Hrvatskoj držanje ilegalnog, odnosno neprijavljenog oružja, barem u teoriji strogo kažnjivo, oni koji kakav pištolj, pušku, kuburu ili bombu nabavljene na crnom tržištu ili zaostale još iz Domovinskog rata negdje skrivaju, ne moraju pretjerano strahovati pošto će za to snositi tek minimalne sankcije.

Dragovoljna predaja

Pokazuju to podaci Općinskog suda u Bjelovaru, pred kojim je tijekom 2017. i 2018. godine zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari pravomoćno dovršeno čak 77 takvih postupaka, no niti jedan optuženika u tim postupcima nije završio iza rešetaka. U čak 74 predmeta izrečene su uvjetne kazne, dok su u tri predmeta kazne zatvora zamijenjene radom za opće dobro. Najduža kazna zatvora iznosila je godinu dana, ali uz primjenu uvjetne kazne u trajanju od tri godine. Tek je u zbog kaznenog djela izrade i nabavljanja oružja i sredstava namijenjenih počinjenju kaznenih djela u tijeku jedan postupak u kojem je izrečena bezuvjetna kazna zatvora. No, taj postupak još nije pravomoćan te je u istom izjavljena žalba, tako da doista nitko tko je u posljednjih dvije godine na sudu završio zbog posjedovanja ilegalnog oružja nije završio u zatvoru.

Koliko točno neprijavljenog vatrenog oružja građani Hrvatske doista posjeduju nemoguće je procijeniti, no zato postoji podatak da u ubojstvima i drugim najtežim kaznenim djelima legalno, odnosno prijavljeno oružje sudjeluje sa samo pet posto. To znači da je 19 od 20 kaznenih djela u kojima se koristilo vatreno oružje, počinjeno upravo s neprijavljenim oružjem. Iako je samo tijekom prošle godine prema podacima PU bjelovarsko-bilogorske dragovoljno predano 35 komada raznih pušaka, 10 pištolja i revolvera, 16466 komada streljiva različitog kalibra, 79 ručnih bombi, 37 mina, 15 ostalih rasprskavajućih oružja te 5,4 kilograma različitog eksploziva, lako je za pretpostaviti da je velika količina neprijavljenog oružja i dalje negdje među nama.

-O tamnoj brojci je nezahvalno govoriti te se ne bi upuštali u procjene koliko je još vatrenog oružja u nezakonitom posjedu građana na području ove PU. Može se procijeniti da se zbog ratnih djelovanja i velikog broja naših građana koji su bili uključeni u ratne događanja te većeg broja skladišta vojnog naoružanja bivše JNA na području naše PU, još dosta vojnog naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava ilegalno u posjedu naših građana koji se zbog razno raznih razloga još ne usude predati dragovoljno bez sankcija takvo oružje policiji – ističu iz PU bjelovarsko-bilogorske, kojoj je u 2017. godini prijavljeno 64 prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, a prošle godine prijavljeno je 98 takvih prekršaja. Od toga u 46 prekršaja nije pokrenut postupak zbog razloga uvjetnog oportuniteta jer je pronađena tek manja količina streljiva ili je postojala tek neznatna društvena opasnost.

Skraćivanje cijevi

-Policijski službenici ove PU su zatekli građane u nezakonitom posjedu različitih vrsta oružja, kako tvornički ili obrtnički proizvedenog, tako i onog koje je prepravljano ili ručno rađeno, primjerice za ispaljivanje jedne patrone sačme pa i prilagođeno za prikriveno nošenje odnosno skraćenih cijevi ili rukohvata ili prikrivenu uporabu, što se odnosi na montiranje prigušivača zvuka koji su ručno rađeni ili tvornički proizvedeni. Građani su nezakonito posjedovali automatsko vatreno oružje namijenjeno za vojnu uporabu kao što su automatske puške, strojnice, puškostrojnice i slično, eksploziv i eksplozivno oružje, lovačko oružje i sportsko oružje koje se najčešće prepravlja – otkrili su iz PU bjelovarsko-bilogorske iz koje pozivaju sve one koji i dalje negdje drže neprijavljeno oružje da ga se riješe. Iako vidimo da ukoliko to i ne učine, ništa značajno u životima im se neće dogoditi premda postoji velika vjerojatnost da bi netko zbog takvog oružja mogao izgubiti život.