Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Bjelovarski ugostiteljski objekti od ponedjeljka prodaju alkoholna i druga pića za van, no upravo zbog tog jednog alkoholnog pića mogli biste platiti kaznu od 2 tisuće kuna.

No, krenimo redom.

Nacionalni stožer civilne zaštite od ponedjeljka je dopustio ugostiteljskim objektima da prodaju kave, sokove, ali i alkoholna pića za van to jest gosti ne smiju ništa konzumirati ispred kafića niti na terasi ugostiteljskog objekta. Slijedom toga, logičan je zaključak da ‘gost’ vjerojatno bude konzumirao kupljeni napitak na javnoj površini blizu kafića gdje je piće i kupio.

No, u Bjelovaru je 2019. godine donesena vrlo stroga odluka o komunalnom redu u kojoj jasno stoji  da je na svim javnim površinama zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića (osim na terasama ugostiteljskih objekata koje su još uvijek zatvorene) te da će se novčanom kaznom od 2 tisuće kuna kazniti svaki građanin koji postupi protivno navedenoj odredbi.

U Rijeci i Koprivnici npr. takva kazna iznosi 500 kuna, dok dakle u ‘strogom’ Bjelovaru čak 2 tisuće.

Najskuplje pivo u životu

No, prvotni plan liberala iz Gradske uprave je bio još strožiji. Naime, u rujnu 2017. godine gradonačelnik Hrebak je okupio predstavnike Policije, Suda i komunalnih redara gdje je bilo zaključeno da će se izmijeniti odluka o komunalnom redu te da će se propisati drastična kazna u visini od 3 tisuće kuna za konzumaciju alkohola na javnom mjestu.

-Važno je napomenuti da se, sukladno Prekršajnom zakonu, svaka neplaćena kazna iznad 2.000 kuna zamjenjuje ili radom za opće dobro ili kaznom zatvora – naveli su tada iz Grada.

Kao što smo naveli, dvije godine kasnije to jest 2019. godine kazna za ispijanje alkohola na javnom mjestu ipak nije dignuta na rigoroznih i prvotno planiranih 3 tisuće kuna već na manje rigoroznih 2 tisuće kuna.

Stoga, ako kupite pivo u svome omiljenom kafiću za recimo 15 kuna i konzumirate ga šetajući javnom površinom, pripazite da to pivo zapravo ne platite 2015 kuna i da vam samim time to ne bude daleko najskuplje pivo u životu.