VELIKO TROJSTVO – Šok i nevjerica riječ su kojima se može opisati stanje gospođe Marije Štefanić iz Kegljevca, malog naselja na području Općine Veliko Trojstvo, kada je ovih dana otvorila vrata svoje pušnice koja je, iako ju je ostavila punu, bila gotovo posve prazna. Naime, nakon toplog perioda godina kada je strahovala hoće li se meso pokvariti, stigli su drskli lopovi koji su pokupili gotovo sve što se pokupiti dalo.

Ostavili dvije table špeka

– Kolinje smo imali početkom prosinca, a meso je sada bilo pri kraju sušenja. Nedostajale su možda dvije ili tri vatre i sve bi bilo gotovo – kaže Štefanić. Ipak, lopovi su bili brži pa su tako iz pušnice, koja se nalazi nadomak kuće, ukrali većinu od 19 komada šunki i tabli špeka koje je naša sugovornica pripremila za zimu.

-Unuka me je ujutro vozila na injekcije, a još sam joj rekla kako ću naložiti kada se vratim kući. Kada sam došla do vrata pušnice, vidjela sam da lokot ne stoji kako sam ga ostavila. Stavim ključ, ali on ne funkcionira. Tada sam shvatila da je lokot prerezan i otvorim vrata, vidim dvije table špeka na podu, a kada sam pogledala prema gore i vidjela da nema ničega, skoro me šlag strefio. Mog mesa nije bilo. Sva sreća da sam prije nekoliko dana pokupila kobasice koje su sada na sigurnom – prisjeća se naša sugovornica kojoj je meso ukradeno pod okriljem noći s četvrtka na petak proteklog tjedna. Kada danas vrati film, upravo su tu noć susjedi imali feštu pa su vješti lopovi iskoristili priliku i pobrali sve što se pobrati dalo.

Ostavili tragove

-Lopovi su iskoristili priliku, a buka im je dobro došla. No nije to napravio netko tko ne zna, već sam sigurna da je ukrao onaj tko je dobro znao da je meso tu. Dečki su se dovezli do šljiva iz pušnice i preko žice prenijeli svo meso, a da je tome zaista tako, jasno pokazuju tragovi u mokroj zemlji. Imam i psa, a susjeda je čula i njegov lavež, no ja to nisam čula, a nije mi bilo na kraju pameti da bi mi netko ukrao meso iz mog dvorišta. Tako nešto si nikada ne bih mogla ni zamisliti – kaže naša sugovornica u čijoj se pušnici nalazilo oko 200 kilograma suhomesnatih proizvoda. Iako ogorčena na drske lopove, danas napominje kako će preživjeti ovu krađu.

-U Kegljevcu živim gotovo 50 godina, a ne pamtim da je ovdje bilo ovakve krađe. Ljudi na selu hrane da bi preko zime imali što staviti u grah ili narezati, a onda se nađu ovakvi kojima je najlakše ukrasti. No ne budem ja gladna, a lopov samo neka dođe opet – kaže naša sugovornica napominjući kako u njezinu pušnicu meso više neće ići.