Po pitanju GMO soje zasijane po poljima u okolici Bjelovara i dalja vlada status quo i nema definitivnog odgovora jesu li se seljaci doista koristili modificranu soju. Stevo Tišljarec iz Ćurlovca, koji je pod spornom sojom imao tri i pol hektara, kaže da su mu inspekcije ipak dopustile skinuti urod polja.
-Soja je pobrana i stoj u prikolici u štaglju i zapečaćena je od strane inspekcije koja je kod mene ponovo dolazila. Uzeli su još uzoraka i vjerujem da se ipak radi i druga analiza kako bi se utvrdilo je li riječ o GMO soji. No, za mene se ništa nije promijenilo jer i dalje ne mogu koristiti tu soju, niti znam što bih s njom trebao učiniti. Ali znam da mi ostaje očekivani gubitak od tridesetak tisuća kuna- kaže Stevo Tišljarec.
U poljoprivrednoj inspekciji nisu željeli komentirati slučaj sa GMO sojom koja je navodno zasijana u više sela na području Bjelovara.
-Jedino što mogu reći je da postupak i dalje traje – kazala je na naš telefonski upit poljoprivredna inspektorica Slavica Đuričić.
No, očito je da se još utvrđuju činjenice od kuda je sumnjiva soja ušla u sustav jer podsjetimo, Stevo Tišljarec kaže da je sjeme kupio u bjelovarskom Vrtu i to uz deklaraciju da je riječ o posve normalnoj soji kakva se smije prodavati na hrvatskom tržištu.
– Istraga traje, opet su dolazile inspekcije i krim policija i očito se pokušava ući u trag sjemenu koje je izazvalo toliko problema. Meni se ipak čini da od toga uroda koji stoji u štaglju neće biti ništa i da ću ga morati ovako ili onako uništiti. U tom slučaju razmišljam o tužbi za naknadu štete, jer ja nisam želio kupiti GMO već običnu soju – kaže Stevo Tišljarec koji nestrpljivo čeka rasplet priče. Njemu osim čistog gubitka zbog mogućeg uništavanja uroda, problem stvara i činjenica da ne može računati na soju koja je trebala poslužiti za ishranu pedeset komada junadi koliko ih trenutačno ima u tovilištu.