BJELOVAR – Na stotine radnika iz sustava socijalne skrbi danas su se okupili ispred resornog ministarstva u Zagrebu kako bi zapalili svijeće za ubijenu kolegicu u Đakovu i mirno prosvjedovali.

Među njima su bili i zaposlenici bjelovarskog Centra za socijalnu skrb. Odjeveni u crninu i oni su stali uz bok kolegama koji svjedoče neizdrživom stanju, dok je preostali dio svoju podršku iskazivao na radnim mjestima.

Nažalost, i ovaj put na najgori mogući način pokazalo se da su u pravu kada izražavaju bojazan za svoje živote. Podsjetimo, rastrojeni muškarac, korisnik socijalne skrbi, jučer je u Đakovu ubio svoju socijalnu radnicu dok je njezinog kolegu ranio u glavu. I na adresi bjelovarskog Centra muk i tišina. U znak sućuti upaljeni lampaši i obavijest o dvodnevnom prestanku rada sa strankama.

– Situacija u društvu je takva da smo sve više izloženi. Sve je veći pritisak i mnogi građani očekuju od nas i kada ono što žele nije u našoj nadležnosti. Nema dana kada nas netko verbalno ne kritizira. Znaju razbiti i staklo, a lupanje vratima je svakodnevna pojava – govori v.d. ravnateljica bjelovarskog Centra za socijalnu skrb Daniela Popović.

Slažu se i u bjelovarskom Centru da bi težak položaj u kojem se nalaze sigurno ublažilo slovo zakon kojim bi i oni dobili status službenih osoba. Ovako, ako žele da se osudi napad na njih moraju pokretati privatne parnice, što, naravno, onda mnogi niti ne čine. Na prosvjedu ispred Ministarstva tako su uz zahtjeva za dodijelom statusa službene osobe, zatražili da im se osigura adekvatna fizička zaštita, posebno pri radu na terenu, da se u sustavu zaposli još stručnjaka, kojih, prema službenim analizama nedostaje oko 30 posto te da se ravnatelji centara biraju po stručnosti, a ne po političkoj liniji, kao što je to sada slučaj.(sk)