Piše: Vedran Cindrić

Ono što cijela zemlja čeka, službeno je objavljeno prije nekoliko trenutka. Naime, premijer Andrej Plenković izjavio je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom i uz poneke oscilacije, trend zaraze je već dva tjedna u opadanju. Stoga je najavio postupno pokretanje gospodarskih i društvenih aktivnosti u tri faze od čega prva kreće u ponedjeljak, 27. travnja.

I. faza – ponedjeljak 27. travnja

– Omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju unutar centara. Omogućit će se rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt. Treće, važno, uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika – izjavio je pemijer Plenković.

II. faza – ponedjeljak 4. svibnja.

 Omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu osim iznimki. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava. Omogućit će se rad poslovnim subjektima uslužnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt. To su kozmetičari, frizeri, pedikeri…

III. faza – ponedjeljak 11. svibnja

Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1-4 razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

Također, premijer Plenković izjavio je da se i dalje zabranjuju javna okupljanja.