Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Zbog svakodnevnog povećanja broja novooboljelih od koronavirusa (danas 4009 novozaraženih u državi) premijer Andrej Plenković objavio je nove epidemiološke mjere koje kreću u subotu, a trajat će najmanje do 21. prosinca.

Mjere su sljedeće:

-Obustava rada ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim iz skupine ‘hoteli’ i ‘kampovi’ koji smiju usluživati samo svoje goste. Restoranima je dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mjera ili osobnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama.

-Obustavlja se rad teretana i sportskih događanja

-Zabranjuju se javni događaj i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mjestu.

-Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba.

-Obavezno je korištenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metara.

-Javna događanja mogu trajati do 22 sata.

-Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti.

-Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

-U javnom prijevozu popunjenost ne smije premašiti 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu. Kontrolu će provoditi inspektori ministarstva prometa, policijski službenici.

-Kada je riječ o prodavaonicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora.

-Ograničenje radnog vremena za pekarnice je do 22 sata, zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati.

-Što se tiče poslodavaca, zabrana dolaska radnika na radno mjesto koji imaju povišenu temeraturu, kratak dah, kašalj, kad god je to moguće uvođenje rada od kuće, u smjena, a smanjivanje fizičkih sastanaka.