Piše: Vedran Cindrić

Nakon što je jutros objavljen novi rekord po broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj (2421) od čega je u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji bilo 78. Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera objavio je nove, strožije mjere u suzbijanju pandemije koronavirusa.

-Pripremili smo odluke koje bi stupile na snagu sutra u 0:00. Tako donosimo odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, 2 metra u zatvorenom i 1,5 metara u otvorenom prostoru. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima također najviše 30. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15 osoba – naveo je ministar Božinović i nastavio.

-Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22h, a svadbena mogu do 0:00. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do kraja radnog vremena (dakle do ponoći op.a.). Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba.

Također, zabranjuje se prodaja alkohola od 00:00 do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih sveti.

Mjere određujemo na 14 dana nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, za njih postoje posebni protokoli – kazao je ministar Božinović.